Stekker kan definitief uit Langerlo

Als Granuul Invest aanspraak wil maken op de beloofde 2 miljard euro steun voor de biomassacentrale van Langerlo, moet de centrale in de zomer van 2018 online zijn. Omdat Granuul Invest nog steeds geen sluitend financieel plan kan voorleggen, vroeg de energieproducent vorige week uitstel voor de opstart van het biomassaproject. Minister Tommelein (Open Vld) uitte in De Zevende Dag sterke twijfels bij het project. Wij kunnen hem daarin alleen maar bijtreden. Gelukkig kan de stekker nu definitief uit Langerlo. BBL stuurde daarover onderstaand persbericht uit. 

Het persbericht

Uit berichtgeving in Het Belang van Limburg en De Tijd blijkt dat investeerder Granuul Invest uitstel vraagt voor de ombouw en opstart van de omstreden biomassacentrale van Langerlo. “Er is geen enkele grond om dat uitstel te verlenen”, aldus de milieuorganisaties Bond Beter Leefmilieu, Greenpeace, WWF en de Limburgse Milieukoepel​. “De stekker moet definitief uit de centrale”, stelt Sara Van Dyck van BBL. “In plaats van 2 miljard euro steun te geven voor het opstoken van bomen, moeten we volop kiezen voor goedkopere en duurzamere wind- en zonne-energie.”

Na E.ON en German Pellets is Granuul Invest al de derde investeerder die zijn tanden lijkt stuk te bijten op de ombouw van de oude steenkoolcentrale naar een biomassacentrale. Dat blijkt een hopeloze zaak. Ondanks 2 miljard aan subsidies en de garantie dat Granuul eigen houtstromen uit Estland mag gebruiken, slaagt de investeerder er nog steeds niet in om zijn financieel dossier rond te krijgen. “Grootschalige biomassa blijkt niet alleen een slechte zaak voor het milieu, ook financieel is het geen duurzaam verhaal. Het is overduidelijk dat er geen toekomst is voor dit project”, aldus Joeri Thijs van Greenpeace.

De milieuorganisaties zien geen enkele juridische grond om uitstel te verlenen voor de opstart van het project. Het besluit is duidelijk: de stekker moet definitief uit Langerlo. “Zo vermijden we klimaatschade en een verlies aan waardevolle bossen. Bovendien kunnen we geld uitsparen en volop de kaart trekken van echt duurzame en veel goedkopere energie zoals wind en zon”, besluit Sara Van Dyck van Bond Beter Leefmilieu.

Biomassa & biobrandstoffen WWF Greenpeace Limburgse Milieukoepel

Meer over Biomassa & biobrandstoffen