Kleine ingrepen hebben grote impact
Darwin had gelijk: als je je kan aanpassen, kan je overleven. Dat bewijst ook onze lidorganisatie Ecofest vzw. Je vindt hen terug op openlucht events als Couleur Café en Paradise City, waar ze instaan voor het afvalbeheer. Maar in 2020 (de grote C die ons allemaal verlamde) werd Ecofest geconfronteerd met een leeg orderboekje. Daarom combineerden ze hun knowhow met gerichte research en zo werd Duurzaam Kantoor geboren.
De grootste kans van de eeuw
Een duurzaam beleid hoeft niet hightech, moeilijk of duur zijn. Bij Duurzaam Kantoor geloven ze dat versnellen naar een fossielvrije, duurzame toekomst dé grootste zakelijke kans van deze eeuw is. Als bedrijf kan je zowel iets doen voor het klimaat èn je eigen kosten verminderen. Bovendien niet onbelangrijk in de "war on talent": een onderneming met een duurzaam imago trekt de beste potentiële werknemers aan.
5 quick wins
Hoe begin je aan een groene make over van je kantoor? Met deze 5 concrete tips ga je alvast zelf aan de slag op kantoor:
1. Verwijder de individuele vuilbakjes
De vuilbakjes naast elk bureau op kantoor verwijderen, klinkt dat drastisch? Integendeel, het blijkt een zeer effectieve manier om iedereen beter te laten sorteren. Meestal gaat alles snel in het vuilbakje naast je bureau: het yoghurtpotje van je ontbijt, de bananenschil van je 11-uurtje en de plastic wikkel van je chocoladereep. Herkenbaar? Netjes, dat wel. Maar zo komt alles bij de grote hoop restafval en wordt er niet gesorteerd. De verwerking van restafval is trouwens veel duurder dan PMD, papier of GFT. Wanneer je de individuele vuilbakjes verwijdert, voorzie dan per verdiep 1 of meerdere duidelijke afvalsorteerstations. Zo gaat het sorteren vanzelf en de korte fysieke pauze - een loopje naar de vuilbak - krijg je er gratis bij.
2. Doet de laatste het licht uit?
Het licht uitdoen na de werkdag of vergadering: simpel zou je denken? Maar op veel werkplekken blijven lichten nog uren branden nadat iedereen naar huis is gegaan. De gewoonte om de lichten te doven: een kleine handeling met een grote impact aan het einde van elke dag! En het stopt niet bij de verlichting natuurlijk. Denk ook aan het automatisme om bijvoorbeeld de ramen sluiten, de airco of de verwarming uit te zetten etc. Niet alleen bespaar je op CO2-uitstoot (energie die niet opgewekt moet worden), maar je bespaart ook sterk op die energiefactuur.
3. Koffie uit een echte kop
Geef toe: drinken uit een echt glas of koffiemok op kantoor, dat geeft toch meteen een hartelijk en welkom gevoel? En belangrijker: minder restafval! Geen wegwerpbekers dus in jouw kantoorkeuken. Zelfs de kartonnen bekers bevatten nog een (onzichtbaar) laagje plastic en zijn dus niet zomaar composteerbaar of recycleerbaar. Met de medewerking van je personeel komen die mokken ook perfect in de afwasmachine terecht op het einde van de dag. Geen afval, geen moeite!
4. Kies vaker voor refurbished IT materiaal
Wist je dat je met de aankoop van 1 refurbished laptop 60 kg CO2 vermijdt? En met de aankoop van 1 refurbished smartphone 13,5 kg CO2 (iPhone SE)? Refurbished betekent in het Nederlands ‘gerenoveerd’ of ‘gereviseerd’. Alle onderdelen worden nagekeken en waar nodig hersteld. En wat doe je met je oude computers en laptops? Gooi ze niet zomaar weg, maar laat ze ophalen om aan een tweede leven te beginnen, via Circular Brussels bijvoorbeeld.
5. Het blauwe goud komt gewoon uit de kraan
“Als álle Vlamingen 1 dag flessenwater zouden vervangen door kraanwater, besparen we samen zoveel broeikasgassen als 140 keer rond de aarde rijden.” Dat is één van de conclusies uit een recente studie van de Ugent, Pidpa en De Watergroep. Verwijder dus de drankenautomaten op kantoor en vervang ze op door (gefilterd) kraanwater, eventueel aangevuld met siropen voor een smaakje.
Office scan en gedragsverandering
Hoe helpt Duurzaam Kantoor jouw bedrijf? Ze voeren eerst een "office scan" uit om na te gaan welke ecologische inspanningen er al gedaan worden en wat de werkpunten zijn. Daarna geven ze concrete oplossingen en aanbevelingen voor elk hoekje op kantoor: van aan de koffiemachine, over de afvalbakken tot aan de printer. Iedereen op kantoor ziet en voelt meteen resultaat van elke inspanning.
Om een duurzamer kantoor echt te doen slagen, moet je natuurlijk het personeel mee aan boord krijgen. Via goedgeplaatste ludieke boodschappen ('nudging') en workshops zorg je voor gedragsverandering. Betrek het team, communiceer waarom je iets verandert en werk die laatste weerstand weg. Duurzaam Kantoor kan je daar bij helpen als externe expert.
Petra Daniëls, Ecofest