Gereedschap van & voor iedereen

'Gereedschap van & voor Iedereen’ verspreidt het concept van gereedschapsbibliotheken in Vlaanderen. Een gereedschapsbib is goed voor je portemonnee, want je moet niet voor elke klus nieuw gereedschap kopen. En voor het klimaat, want hoe meer we delen, hoe minder we moeten produceren.

Een gereedschapsbibliotheek is een non-profit uitleendienst voor werktuigen. In ruil voor een klein maandelijks of jaarlijks lidmaatschap krijgt elk lid ongelimiteerd toegang tot een ruim assortiment kwaliteitsgereedschap bestemd voor renovaties, reparaties en onderhoud in huis en tuin.

De inkomsten van het lidmaatschap worden gebruikt voor de aankoop en het onderhoud van het gereedschap. Er wordt gekozen voor professioneel materiaal dat weliswaar duurder is in aankoop, maar tal van voordelen heeft: het gaat langer mee, is veiliger, levert een beter resultaat op en is makkelijker te repareren omdat de wisselstukken lang beschikbaar blijven. 

We begeleiden deze pilootprojecten in Vlaams-Brabant

We haalden onze inspiratie en kennis o.a. bij

Nuttige downloads

In het kader van dit project werden downloads gecreëerd met inzichten en best practices voor al wie betrokken is bij de organisatie van een gereedschapsbib:

> Publicatie Circulair businessmodel • Business Model Canvas • Verdienmodellen

> Handleiding voor organisatoren (Repair&Share)

Een project van Bond Beter Leefmilieu in samenwerking met
Met de steun van