Dit maakt deel uit van het project Life4BelgianClimate, dat financiering heeft ontvangen van het LIFE Programme van de Europese Unie.
De inhoud geeft alleen de mening van de makers weer; CINEA is niet verantwoordelijk voor het gebruik van de gepubliceerde informatie.

 

Zo word je als bedrijf voortrekker in duurzaam zakenreizen

Vliegtuigen zijn vandaag verantwoordelijk voor ongeveer 3,5 procent van de CO2-uitstoot in Europa. En dat aandeel neemt in snel tempo toe. De voorbije 30 jaar verdubbelde de uitstoot van de luchtvaart, en men verwacht een verdrievoudiging tegen 2050. Dat zorgt voor een enorme druk op het klimaat. Het aandeel van zakenreizigers hierin valt niet te onderschatten. Hoe kan je als bedrijf voortrekker worden van duurzame verandering?  

Zakenreizigers maken 1 procent uit van de wereldbevolking, maar zijn verantwoordelijk voor de helft van de luchtvaartuitstoot. Dat een derde van die groep in eersteklas reist,  maakt hun voetafdruk per kilometer 2,6 tot 4,3 keer groter dan een passagier die in tweede klasse reist. Als bedrijf kan je dus een wezenlijk verschil maken om die uitstoot te verminderen?

Wat kan je concreet doen?

Pas je reisbeleid aan, zodat we ook na corona minder CO2 uitstoten. 

  • Vermijd verplaatsingen en vergader zoveel mogelijk op afstand via tele- en videoconferentie. Investeer als organisatie in de nodige infrastructuur en opleidingen. 
  • Neem de trein of bus naar Europese steden die je op maximaal acht uur kan bereiken, of die op minder dan 700 kilometer liggen. Maak hierbij een onderscheid tussen steden waar jullie als bedrijf of organisatie standaard niet naartoe vliegen, omdat er een evident en makkelijk alternatief is, en iets verder gelegen of moeilijker bereikbare steden waarnaar bij voorkeur niet gevlogen wordt.
  • Maak werknemers meer bewust van hun reisgedrag en keuzes. Communicatiecampagnes, interne ambassadeurs, een management dat het goede voorbeeld geeft en zelfs gamification vergemakkelijken de implementatie van een duurzaam reisbeleid.  En zorg er tegelijk voor dat het door de werknemers gedragen wordt. 
  • Volg de evolutie van het aantal zakenreizen en hun uitstoot op, inclusief vliegreizen. Differentieer eventueel per departement.
  • Moet er toch gevlogen worden? Kies dan voor economy class, vermijd tussenlandingen en transfervluchten en voer een, eventueel vrijwillige, CO2-bijdrage in.



Je reisbeleid uitstippelen? Vind hier meer info

 

Op 17 december 2021 organiseerden we samen met Netwerk Duurzame Mobiliteit en de Fietsersbond een digitale inspiratiedag over duurzame bedrijfsmobiliteit. We inspireerden en informeerden 155 werkgevers en werknemers over dit thema en deelden kennis en goede praktijken. Herbekijk hieronder de sessie over zakelijk vliegen. 

Het verminderen van zakelijk vliegen is meer dan ooit mogelijk. Maar hoe stippel je zo’n duurzaam reisbeleid uit voor je bedrijf en wat zijn de pijlers daarvan? Je komt het te weten in deze sessie. Rebecca Lefevere, beleidsmedewerker duurzaamheid aan de Vrije Universiteit Brussel, zal het VUB Travel-ABC uit de doeken doen. In 2019 werd de VUB Travel-ABC goedgekeurd om de internationalisering van de VUB te rijmen met de klimaatimpact. Jolan Rijmenans, beleidsexpert transport bij Bond Beter Leefmilieu, modereert het gesprek.

Luchtvaart Business Travel Pioneers

Meer over Luchtvaart