WATT Roadshow toert door Vlaanderen met ecowagens, alternatieve voertuigen en groene technologie

Probeer vandaag je voertuig van morgen

Brussel, 19/03/2010 – Vanaf dit voorjaar trekt een info- en demomarkt met ecovriendelijke voertuigen en brandstoffen door Vlaanderen. De WATT Roadshow laat een breed publiek kennismaken met deze nieuwe generatie voertuigen. Vandaag werd de Roadshow officieel voorgesteld, morgen kan je de WATT-voertuigen komen bekijken en testen in Lommel.

WATT staat voor Wagens, Alternatieve Transportmiddelen en Technologie. Met deze demotoer zetten de organisatoren Bond Beter Leefmilieu en ASBE een nieuwe, milieuvriendelijkere generatie voertuigen en brandstoffen in de kijker. Het gaat onder andere om elektrische auto’s, scooters en fietsen, hybride wagens, voertuigen op LPG en aardgas en andere alternatieve brandstoffen.

WATT houdt halt in zestien Vlaamse steden. De Roadshow strijkt telkens neer in het stadscentrum. Deelnemers kunnen er een info- en demomarkt bezoeken en zelf achter het stuur kruipen voor een testrit. Dit weekend gaat de Roadshow van start in Lommel. Vandaag werd het project officieel voorgesteld bij Flanders’ DRIVE, morgen staan de WATT-stands en het testparcours in het centrum van de stad.

Minder kilometers en groenere transportmiddelen
Klassieke auto’s zijn in Vlaanderen goed voor twee derde van de verplaatsingen. Het personenverkeer in Vlaanderen is de voorbije tien jaar met 30 procent toegenomen wat het aantal afgelegde kilometers betreft. Dat zorgt voor een hoge kost op ecologisch en maatschappelijk vlak: uitstoot van CO2- en andere schadelijke broeikasgassen, fijn stof, verminderde luchtkwaliteit die kan leiden tot gezondheidsproblemen, lawaai, toenemende files, druk op de schaarse open ruimte, …

 “Om over te schakelen naar een duurzamer verkeer, moeten we de uitdaging de komende jaren op verschillende niveaus aanpakken. Centraal hierbij staat het terugdringen van het aantal gereden voertuigkilometers: pas als de trend van verdere groei van het autoverkeer wordt gekeerd zal de milieudruk afnemen”, zegt Jan Turf, beleidscoördinator van Bond Beter Leefmilieu. “Aanvullend is er nood aan een sterke vergroening van het wagenpark zelf. Zuinige wagens en groenere brandstoffen kunnen een belangrijke bijdrage leveren tot de oplossing. WATT Roadshow focust zich op dit laatste aspect.”

Ecovoertuigen voor professioneel en particulier gebruik
WATT richt zich niet enkel op consumenten maar ook op professionele gebruikers. Op de verschillende WATT-locaties worden telkens infosessies georganiseerd voor mobiliteitsverantwoordelijken van bedrijven en overheden. Projectleider Roel Vanderbeuren: “Bedrijven en overheden vormen een belangrijke doelgroep. Hun wagenparken kunnen over het algemeen nog een stuk groener en bepaalde logistieke voertuigen kunnen perfect vervangen worden door bijvoorbeeld elektrische voertuigen. We informeren hen over de beschikbare voertuigen en de economische en ecologische voordelen.”

Bij het project hoort ook een informatieve website, www.wattroadshow.be. Je vindt er meer informatie en nieuws over groene transportmiddelen, een kaartje met elektrische oplaadpunten en tankstations die alternatieve brandstoffen aanbieden, een voertuigendatabank en de kalender met WATT-events.

Test en win
Zin om een proefrit te maken met een van de ecovoertuigen van de Roadshow? Op elk van de locaties kan je de WATT-wagens, fietsen en scooters gratis testen. Voor de tweewielers wordt er een speciaal MNM-parcours aangelegd. Alle bezoekers van de Roadshow maken bovendien kans om voor een week een hybride wagen mee naar huis te nemen om verder te testen.

Contact: 
Roel Vanderbeuren, projectleider WATT Roadshow, 02 282 19 47 of 0494 70 76 30, roel.vanderbeuren [at] bblv.be (roel[dot]vanderbeuren[at]bblv[dot]be)
Stien Coessens, pers & communicatie BBL, 02 282 17 27 of 0497 44 62 17, stien.coessens [at] bblv.be (stien[dot]coessens[at]bblv[dot]be)
Joeri De Ridder, voorzitter ASBE, 0477 63 39 23 

De WATT Roadshow is een initiatief van Bond Beter Leefmilieu en ASBE, de Belgische vereniging van fabrikanten en toeleveranciers voor elektrische voertuigen, met steun van de Vlaamse overheid. www.wattroadshow.be