Waarom België zo slecht scoort op de EPI-index

Waarom België zo slecht scoort op de EPI-index Op de ‘Environmental Performance Index’ (EPI), die jaarlijks wordt gepubliceerd door de universiteiten van Yale en Columbia, is ons land verder weggezakt. Waar we vorig jaar nog op plaats 57 stonden, landen we nu onzacht op plaats 88. DE EPI geeft ook de ‘pijnpunten’ aan: we doen het ontzettend slecht inzake waterkwaliteit en luchtkwaliteit. Ook op vlak van klimaat scoren we ondermaats. En biodiversiteit is al helmaal om te huilen. Net als de voorbije jaren wuiven de diverse ministers  van leefmilieu die ons land rijk is, met het argument dat ‘kleine landen benadeeld worden’ in de index. Het argument is correct, maar weinig ter zake doend. Of het zou moeten zijn dat ons land spectaculair zou zijn gekrompen het voorbije jaar, om de vrije val te verklaren.  

In werkelijkheid geeft de score het gebrek aan milieubeleid van de voorbije 10 jaar weer. Op heel wat indicatoren, zo blijkt ook uit Mira-T, is de milieukwaliteit in Vlaanderen in de tweede helft van de jaren ’80 gevoelig verbeterd, waarna er een stagnatie optrad. Onder de vorige legislatuur werd er onder mom van ‘no gold plating’ beslist om geen eigen, aan Vlaanderen aangepast, milieubeleid te voeren, maar zich tevreden te stellen met het halen van de Europese minimumnormen. Maar zelfs die minima worden niet gehaald, noch inzake fijn stof, noch inzake verzurende emissies, noch inzake waterkwaliteit.

De nieuwe regering Peeters heeft er zich toe geëngageerd om het roer om te gooien en wil onder meer inzetten op betere waterkwaliteit, minder fijn stof en meer hernieuwbare energie. Dat werd afgesproken in het Pact 2020. Het is nog te vroeg om de resultaten van dit nieuwe beleid te kunnen meten. Maar erg geruststellend zijn de eerste signalen niet. Zo lijkt het beleid inzake ruimtelijke ordening volledig te ontsporen: in plaats van stadskernvernieuwing, inbreiding en beschermen van de open ruimte, zien we vooral dat heel wat open ruimte wordt aangesneden voor nieuwe (overbodige en slecht gelegen) bedrijventerreinen, woonuitbreidingsgebieden en bijkomende wegen. Het resultaat van dit alles: meer versnippering, meer verkeer en een verdere degradatie van onze leefomgeving.

Het is echt de hoogste tijd om te bezinnen. 

 

Meer info: Environmental Performance Index 2010