Vlaanderen in 2030: de scenario’s van MIRA-S

Op 11 december stelden de Vlaamse Milieumaatschappij (VMM) en het Instituut voor Natuur- en Bosbeheer (INBO) het gezamenlijke MIRA/NARA rapport 2009 voor in het Vlaams parlement. Tussen het mediatiek geweld van Kopenhagen en de Zenne viel de prestatie van onze milieuadministratie wat minder op, maar dat willen we nu goedmaken door dit MIRA-hoofdstuk in deze editie van de beleidsbabbel.

Elk jaar publiceert MIRA een ‘T’-rapport, dat de toestand van ons leefmilieu in kaart brengt. Dit jaar was het opzet anders. In het ‘S’-rapport wordt, vertrekkende van de huidige to estand van ons leefmilieu en van de verwachte economische groei, nagegaan hoe het leefmilieu in Vlaanderen er zou kunnen uitzien in 2030. Daarbij worden drie verschillende scenario’s ingezet. Het ‘referentie’-scenario gaat uit van ongewijzigd beleid. Het ‘Europa’-scenario onderzoekt wat zou gebeuren indien we de Europese doelstellingen zouden omzetten in beleid en het ‘VISI’-scenario onderzoekt wat het effect zou zijn van een krachtig(er) milieubeleid.

Die drie scenario’s worden dan telkens losgelaten op de diverse beleidsdomeinen (water, energie, ruimtelijke ordening, bos, natuur, …) en leveren uiteenlopende toekomstbeelden op.

 

Wie een volledig inzicht wil verwerven in de milieu- en natuurverkenningen kan daarvoor terecht op websites www.milieuverkenning.be en  www.natuurverkenning.be, waar naast de rapporten zelf ook heel wat achtergronddocumenten kunnen worden geraadpleegd.  

In de stukjes die nu volgen bekijken krijgt u alvast een voorproefje. Vandaag leveren we commentaar bij  de invalshoeken ‘water’, ‘mobiliteit’, ‘ruimtelijke ordening’ en ‘industrie en transitie’. Na het kerstverlof komen we nog terug op het energieverhaal in MIRA.