Sneller door beter: Vlaams parlement ondersteunt vroegere inspraak

Vorige woensdag werden de bevindingen van het Vlaams parlement over versnelling van procedures goedgekeurd in de plenaire zitting. Die bevindingen kwamen er na een hele reeks hoorzittingen in de speciaal hiervoor opgerichte parlementscommissie waar ook BBL werd uitgenodigd. Onder het motto ‘Sneller door Beter’ bundelde het parlement 76 aanbevelingen in een resolutie voor de regering. De resolutie wordt zowel ondersteund door de meerderheidspartijen als door oppositiepartijen Open VLD, LDD en Groen! De voorstellen kunnen dus rekenen op een ruim politiek draagvlak.

Het parlement stelt onder meer voor om bij belangrijke ingrepen te starten met een breed inspraak- en overleg­proces met alle betrokken bestuurlijke en maatschappelijke actoren: “Betrek de belanghebbenden (in deze fase bijvoorbeeld de lokale besturen bij Vlaamse projecten maar ook burgers, bedrijven en maatschappelijke organisaties) actief in deze fase van het proces. Voer een dialoog over nut en noodzaak van het project en zoek samen naar oplossingen (alternatieven). Dat helpt niet alleen bij het vinden van oplossingen met een breed draagvlak, het maakt ook mogelijk dat nieuwe ideeën binnen het planproces wor­den ingebracht.”

Ook BBL hamert reeds jaren op het belang van vroegere inspraak. Omdat het openbaar onderzoek nu te laat in de procedure komt, kan alleen nog maar gereageerd worden tégen iets. Door in de vroege fase van de besluitvorming meer aandacht te besteden aan het onderzoek van alternatieven en hierover een open debat mogelijk te maken, kan een ruimer draagvlak ontstaan voor de gekozen oplossing. Zo kan ook de uitvoering van het project vlotter verlopen, omdat dan tijdens de uitvoeringsfase geen fundamentele discussies meer moeten worden gevoerd, wat nu al te vaak wel het geval is.

Verder bevat de resolutie een hele reeks aanbevelingen inzake een betere samenwerking tussen administraties, een juiste inschatting van kosten en baten, een volwaardig flankerend beleid, bijsturing van de MER-regelgeving, soepelere onteigeningswetgeving, duidelijke monitoring, … 

Hoewel er tussen de 76 aanbevelingen enkele addertjes onder het gras zitten, biedt deze resolutie globaal een goede basis voor de verdere concretisering van versnelling van procedures.