Scheldeverdieping van start

Vandaag  starten ook aan Nederlandse kant de baggerwerken voor de verdieping van de Westerschelde. Dat wordt met de nodige luister gedaan, en aan Vlaamse kant ook met enige opluchting: de economische onzekerheid voor de haven van Antwerpen, veroorzaakt door de vertragingen in het dossier, komt nu ten einde.

Vanuit de milieubeweging wordt er met een dubbel gevoel naar de festiviteiten gekeken. De uitdieping vormt een deel van de afspraken uit de Ontwikkelingsschets, waar ook de Vlaamse en Nederlandse natuur- en milieuverenigingen mee hebben ingestemd. Die afspraken willen we ook uitgevoerd zien, en in die zin is dit een heugelijke dag.

Langs de andere kant kunnen we er niet omheen dat er nog behoorlijk wat werk is aan de noodzakelijke werken voor natuurontwikkeling en verbetering van de veiligheid –langs beide kanten van de grens – die ook in het afsprakenpakket staan. In Nederland is er nog onduidelijkheid over de 300 ha extra natuurgebied naast de Hedwige-prosperpolder.  Ook in Vlaanderen zal er een extra inspanning moeten komen om, zoals afgesproken, effectief de spade in de grond te krijgen in 2010 in het Zwin, de Kalkense Meersen, de Durmevallei, Wal-Zwijn, de Dijlemonding én Vlassenbroek. Pas als ook de werken voor een veiligere en natuurlijke Schelde effectief van start gaan,  zullen we ook bij BBL de flessen ontkurken.