Rood licht voor rijgroen.be

Met de fonkelnieuwe website rijgroen.be onderneemt Febiac een poging om het imago van het automobiel bij te kleuren. Zou de nakende Europese stemming over nieuwe uitstootnormen voor wagens daar wat mee te maken hebben, vraagt Bram Claeys, adviseur klimaat bij Bond Beter Leefmilieu zich af. 

Als u dacht dat wagens vervuilend zijn, dan vergist u zich, zo leert u op rijgroen.be, de nieuwe website van automobielfederatie Febiac. Joost Kaesemans, woordvoerder van de automobielfederatie en op de website voorgesteld als de 'rij groen expert', probeert u er in een filmpje van te overtuigen dat diesels beter zijn voor het leefmilieu dan benzinewagens. Reden? De uitstoot van fijn stof van nieuwe dieselwagens is in de loop van de jaren met 80% gedaald. Dat nieuwe dieselwagens nog altijd slechter scoren op vlak van fijn stof? Kom nu, dat is niét fair, zegt Kaesemans.

Dat nieuwe dieselwagens veel meer erg schadelijk NOx de lucht in sturen? Geen woord. Nochtans heeft automobilistenvereniging VAB net die problemen onlangs nog aangekaart. Terwijl diesels de meeste gezondheidsproblemen veroorzaken, promoot de overheid het gebruik van diesel via de verlaagde accijnzen. Onterecht, concludeerde VAB. Er rijden veel te veel diesels op de Belgische wegen. Wanneer er wordt gekeken naar alle vervuilende stoffen, blijken diesels nog steeds veel schadelijker dan benzinemotoren.