Regering wil oudste kerncentrales langer openhouden

Federaal minister van Energie Paul Magnette wil de levensduur van de oudste kerncentrales met minstens tien jaar verlengen. De tijd dat Electrabel, en Electrabel alleen het Belgisch energiebeleid bepaalde, lijkt helemaal terug. Binnen de federale regering lijkt bovendien niemand zich daar nog tegen te verzetten. Ook niet de Vlaamse liberalen, die nochtans bij de laatste federale verkiezingen en in de daaropvolgende regeringsonderhandelingen uitdrukkelijk gepleit hadden voor het sluiten van (minstens twee van) de oudste kerncentrales. En ook de flagrante tegenstrijdigheid tussen de versterking van de monopoliepositie van Electrabel en de vrijemarktprincipes van de liberalen, lijkt onder de mat te worden geveegd.

Zelfs de vader van de wet op de kernuitstap, Guy Verhofstadt, zwijgt als vermoord. Bijt hij zijn tanden stuk op de alliantie tussen PS en Electrabel?

Het risico bestaat dus dat de oudste kerncentrales alle drie na 2015 verder blijven draaien. De ‘argumenten’ die daarvoor worden aangevoerd, zijn zwak en doorzichtig. Er zou ‘onvoldoende vervangcapaciteit’ zijn tegen 2015. Ten eerste: het hangt er maar van af hoe je het bekijkt. Er staan genoeg inv est eringen op stapel om de drie kerncentrale voor 150 % te vervangen. Alleen: als de regering aankondigt dat de kerncentrales open blijven, dan zullen inv est eerders zich wel bedenken. En zo zorgen aarzeling, twijfel en onzekerheid  nu al 5 jaar voor een rem op de investeringen. Mij hebben ze altijd geleerd dat als je te weinig geld hebt voor drie broden, je er altijd nog twee kunt kopen. Zo niet voor onze federale regering: er zou te weinig stroom zijn om de drie centrales te sluiten, dan sluiten we er toch maar twee? Neen hoor: we houden ze alle drie open.

 

Er hoeft bovendien geen elektriciteitstekort te zijn in 2015.

Minister Magnette beweert zich te baseren op het GEMIX-rapport. Nochtans waarschuwt dat rapport ervoor dat het openhouden van de kerncentrales de inv est eringen in energie-efficiëntie en rationeel energiegebruik dreigt te ondermijnen. De verlenging van de levensduur van drie oudste kerncentrales zal dus leiden tot een hoger elektriciteitsverbruik, tot een hogere kost voor de samenleving en tot het versterken van de monopoliepositie van Electrabel. Geen zorg voor de regeringspartijen, die enkel nog ruziën over de vraag hoeveel miljoen euro ze aan Electrabel gaan vragen. Dat het een aalmoes wordt, is nu al duidelijk.

De regering lijkt echter één zaak over het hoofd te zien: alle geraadpleegde juristen zijn het er over eens dat de verlenging van de levensduur van de kerncentrales onwettelijk is. De wet op de kernuitstap is namelijk sluitend: enkel in een aantal welomschreven gevallen van overmacht, kan de levensduur van centrales verlengd worden. Dus moet de regering de wet wijzigen. Maar dat moet dan weer via het parlement, en daar heeft de regering schrik voor. In een parlementair debat zouden wel eens andere gegevens naar voren kunnen komen dan deze die door Magnette worden naar voren geschoven. Er zal in elk geval nog water naar zee vloeien, eer Electrabel de toegeschoven miljarden ook echt kan innen. In Parijs staan de Magnums inmiddels klaar.

Kernuitstap