Regering mildert besparingen bij milieubeweging

De Vlaamse regering heeft deze voormiddag knopen doorgehakt met betrekking tot de zware besparingen op de subsidies voor de milieubeweging. De besparingen worden gemilderd, maar komen nog steeds zwaar aan. “We hebben hier een catastrofe vermeden, maar echt gelukkig kun je natuurlijk niet zijn als je voor de reguliere subsidies dubbel zoveel moet inleveren als voorzien,” zegt Danny Jacobs, directeur Bond Beter Leefmilieu.

De regering heeft nu beslist om de besparingen wat te milderen. Al blijft de dobber voor de milieubeweging ook in de nieuwe begroting zeer zwaar.

De samenwerkingsovereenkomst ‘Tandem’ wordt door de regering stopgezet, maar er wordt een uitdoofregeling voorzien. Hiervoor wordt 200.000 euro opzij gezet.

Vooral inzake reguliere subsidies is er een doorbraak gekomen. In plaats van de voorziene 10,45 % besparing zal hier nu 4,05 % bespaard worden. Dat is nog het dubbele van de oorspronkelijk afgesproken 2 %, maar maakt het voor de milieubeweging draaglijker.

Met deze beslissing van de Vlaamse regering zijn de kortetermijnknelpunten weggewerkt.

Danny Jacobs, directeur van Bond Beter Leefmilieu: “We hebben hier een catastrofe vermeden, maar echt gelukkig kun je natuurlijk niet zijn als je voor de reguliere subsidies dubbel zoveel moet inleveren als voorzien. Drie weken terug was ons nog verzekerd dat we hierop slechts 2% zouden moeten inleveren, we klokken af op 4%. Inzake Tandem laat de regeling ons toe een zachte landing te maken. Ook daar kun je moeilijk blij mee zijn, maar het is in elk geval beter dan het er tot gisteren uitzag. Ik hoop in elk geval dat er nu geen lijken meer uit de kast vallen.

Bond Beter Leefmilieu wil nu vooral lessen trekken uit deze ervaring. Jan Turf, beleidscoördinator bij Bond Beter Leefmilieu ziet het zo: “Wij hadden zeer sterk de indruk dat het kabinet van minister Schauvliege de milieubeweging heeft willen treffen, met haar keuze voor besparingen. Wij willen deze bladzijde evenwel omslaan en terug met een propere lei met de minister samen zitten, om zulke situaties in de toekomst te vermijden. Tegen minister-president Kris Peeters hebben wij duidelijk gemaakt dat wij ons opstellen als partners van de Vlaamse regering om te komen tot een performant milieubeleid. Dat is ook de ingesteldheid waarmee wij met minister Schauvliege willen samenwerken. Het Pact 2020 en de doelstelling ‘Groen stedengewest’ uit Vlaanderen in Actie, vormen daarbij het ideale kader.”