Pas je reisbeleid aan, zodat we ook na corona minder CO2 uitstoten

We kunnen ook internationaal zakendoen zonder op het vliegtuig te springen. Dat beseffen we maar al te goed sinds maart 2020. Als we Bill Gates mogen geloven, keert het zakentoerisme nooit meer volledig terug: ‘een heel eind vliegen om voor iemands neus te zitten, is niet meer de standaard’. Dat is goed nieuws voor het klimaat, want zakenreizen hebben er een grote impact op. Maar ook voor organisaties en bedrijven: zij kunnen met een duurzaam reisbeleid fiks bijdragen tot de realisatie van de klimaatdoelstellingen, en profiteren bovendien van andere voordelen die met zo’n reisbeleid gepaard gaan.

Digitale meetings vervangen zakenreizen

Digitaal en plaats- en tijdsonafhankelijk werken heeft definitief zijn ingang gevonden in de zakenwereld. COVID-19 heeft organisaties verplicht om internationale contacten radicaal anders aan te pakken. Door de coronapandemie hebben werknemers en werkgevers ondervonden dat de noodzakelijke digitale omslag niet alleen mogelijk, maar zelfs niet eens zo moeilijk is. En zelfs heel wat voordelen heeft.

Voordelen van digitale ontmoetingen

Niet op een vliegtuig zitten maar thuis videobellen? De voordelen ervan zijn duidelijk, voor de werknemer, werkgever en het klimaat. Zowel werknemers als werkgevers profiteren van een duidelijke tijdswinst, wat het welzijn en de productiviteit van de werknemers bevordert. Werknemers ondervinden geen gedoe met in- en uitchecken, veiligheidscontroles, bagage ophalen, vervoer van en naar het vliegveld en jetlags. Bovendien geeft de werkgever geen budget uit aan vervoer, accommodatie en onkostenvergoedingen. In moeilijkere economische tijden zijn zulke besparingen voor een bedrijf meer dan welkom. 

En het klimaat? Ook dat wordt er beter van, want voor onze planeet is de beste verplaatsing de verplaatsing die je niet maakt. Voorkomen is beter dan genezen!

Wat kan jouw bedrijf doen? 5 pijlers voor een duurzaam reisbeleid

  • Vermijd verplaatsingen en vergader zoveel mogelijk op afstand via tele- en videoconferentie. Investeer als organisatie in de nodige infrastructuur en opleidingen. 
  • Neem de trein of bus naar Europese steden die je op maximaal acht uur kan bereiken, of die op minder dan 700 kilometer liggen. Maak hierbij een onderscheid tussen steden waar jullie als bedrijf of organisatie standaard niet naartoe vliegen, omdat er een evident en makkelijk alternatief is, en iets verder gelegen of moeilijker bereikbare steden waarnaar bij voorkeur niet gevlogen wordt.
  • Maak werknemers meer bewust van hun reisgedrag en keuzes. Communicatiecampagnes, interne ambassadeurs, een management dat het goede voorbeeld geeft en zelfs gamification vergemakkelijken de implementatie van een duurzaam reisbeleid en zorgen ervoor dat het door de werknemers gedragen wordt. 
  • Volg de evolutie van het aantal zakenreizen en hun uitstoot op, inclusief vliegreizen. Differentieer eventueel per departement.
  • Moet er toch gevlogen worden? Kies dan voor economyclass, vermijd tussenlandingen en transfervluchten en voer een, eventueel vrijwillige, CO2-bijdrage in.

Wil je meer weten?

Luchtvaart Business Travel Pioneers

Meer over Luchtvaart