Oude milieuvergunningen met vijf jaar verlengd

De Vlaamse regering heeft beslist om enkele duizenden milieuvergunningen met 5 jaar te verlengen. Ze mist daardoor de kans om de vergunningen te actualiseren en waar nodig nieuwe milieuverplichtingen op te leggen. Een slechte zaak dus voor onze toch al bijzonder matige milieuprestaties.

In 1991 werd het systeem van milieuvergunningen grondig gewijzigd. Tot dan gold, onder de oude ARAB-wetgeving, dat vergunningen voor dertig jaar geldig bleven. Die termijn werd, onder het nieuw milieuvergunningendecreet, naar 20 jaar teruggebracht. Voor alle vergunningen die reeds voor 1991 waren verleend, gold een termijn van twintig jaar, ingaande in 1991. Al die vergunningen vervallen nu samen in één keer in 2011.

De Vlaamse overheid heeft inmiddels twintig jaar de tijd gehad op zich op de vergunningenpiek voor te bereiden. Toch slaagde ze daar niet in. Meer nog: tijdens een hoorzitting in het Vlaams parlement bleek dat niemand vandaag weet over hoeveel te vernieuwen vergunningen het in werkelijkheid gaat. De milieuvergunningendatabank van de Vlaamse overheid functioneert immers niet.

In deze chaotische situatie beschikte de Vlaamse regering over drie opties: een slechte, een minder slechte en een goede. De slechtste optie was om alle milieuvergunningen administratief te verlengen zonder verder onderzoek. Gelukkig werd hier niet voor gekozen. De minder slechte optie, die het haalde, was om de ‘piek’ te spreiden over 5 jaar. Die optie haalde het. Alle vergunningen, verleend tussen 1981 en 1986, worden vernieuwd na 30 jaar (dus tussen 2011 en 2016), terwijl de resterende groep (vergund tussen 1987 en 1991) in één keer zal worden behandeld in 2016. Tegen die tijd zou ook de milieuvergunningendatabank operationeel moeten zijn, zo beloofde minister Schauvliege.