Oosterweelcommotie een maat voor niets?

Schaf de tol in de Liefkenshoektunnel af en hef tol in de Kennedytunnel en de verkeersproblemen in Antwerpen zijn grotendeels van de baan. Tot deze toch ietwat verbijsterende vaststelling kwam een het studierapport van het Vlaams Verkeerscentrum in opdracht van Duurzaam Antwerpen Mobiel (DAM).

Het wordt nog merkwaardiger als men weet dat Professor Stef Proost van de KULeuven in een vorige studie tot gelijkaardige resultaten kwam. Een van zijn conclusies was dat een verstandige tolheffing in de Kennedytunnel de mobiliteitsproblemen in Antwerpen in ruime mate kan oplossen.

De vraag kan dus gesteld worden – omgekeerd: waarom zou de vraag niet gesteld worden? – of de hele Oosterweelcommotie dan wel nodig is geweest. En of de vele miljarden die de Vlaams regering erin wil investeren, dan geen zinloze verspilling vormen. Temeer dat, als de resulaten van de studies worden bevestigd, de hier geboden oplossing veel sneller in werking kan treden. En dat was toch altijd het grote argument van de voorstanders van de Lange Wapper?

De bouw van de Oosterweelverbinding lijkt dus niet zo noodzakelijk als gedacht. Het is zelfs zo dat een betalende Oosterweelverbinding zonder combinatie met tolheffing in de Kennedytunnel de mobiliteitsproblemen aan de Kennedytunnel niet oplost. De files zouden er zelfs nog langer kunnen worden.  

De twee studies maken duidelijk dat beleidsmakers het alternatief van tolheffing in de Kennedytunnel ernstig moeten nemen. Ze kunnen toch de belastingbetaler niet vragen om enkele miljarden te betalen voor de Oosterweelverbinding als verschuiving van de tolheffing van de Liefkenshoektunnel naar de  Kennedytunnel betere resultaten oplevert?

Of kan onze politiek dat wel? En wat moeten wij daar dan van denken?