Foto Peerby

Ontdek hoe je als gemeente gedeeld gebruik van materiaal kan versnellen

Foto Peerby

Wat als je op het werk dringend een beamer nodig hebt maar ze allemaal al bezet zijn? En wat als je er dan makkelijk een kan lenen van het bedrijf naast het jouwe? Met Peergroups kan het. Samen met Peerby België, de organisatie achter Peergroups, organiseert stad Brugge binnenkort een deelplatform rond bedrijven op een bedrijventerrein. Doet jouw stad of gemeente hetzelfde? Delen heeft tal van voordelen: je spaart geld, ruimte en grondstoffen.

Lenen van de buren

Maandagochtend, het is druk op kantoor. Je werkt nog snel een presentatie af en gaat op zoek naar een beamer. Maar je bent niet de enige die er eentje nodig heeft, en er zijn er niet genoeg voor iedereen. Wat nu? Gelukkig hebben ze er in het bedrijf naast het jouwe wel nog staan. Niet veel later begin je aan je presentatie, mét de beamer van de buren. Handig, toch?

Dankzij Peergroups kan het. “Peergroups is een online platform waarmee je heel makkelijk spullen kunt lenen of gebruiken van mekaar”, vertelt Lieven D’Hont van Peerby België, de organisatie achter het platform. Peergroups werd opgericht in 2017 en wil een vervolg breien aan het succesverhaal van Peerby. “Een Peergroup bestaat uit mensen die zich regelmatig op dezelfde plek bevinden: de werkplek met je collega’s, bedrijven op een bedrijventerrein of de leden van je vereniging.”

De peers in jouw gemeente

Ook als stad of gemeente kan je een Peergroup organiseren (en betalen); voor je sportclubs, hobby-verenigingen, jeugdverenigingen, bedrijven, of tussen de medewerkers van je gemeente of stadsdiensten. Zo kan je als stad of gemeente verschillende organisaties samenbrengen die anders misschien nooit met elkaar in contact komen.

Stad Brugge geeft alvast het goede voorbeeld. Binnenkort bouwt de stad een Peergroup op rond de verschillende bedrijven op een bedrijventerrein. “We klopten aan bij het stadsbestuur om in te stappen in ons project, dat we samen organiseren met Bedrijvig Brugge en steun krijgt van OVAM”, vertelt Lieven D’Hont. “De reacties waren positief. In februari gaan we aan de slag. Vanaf dan kunnen bedrijven allerhande spullen uitlenen van mekaar: van beamers tot lasmachines.” 

Iedereen wint

Bij Peergroups zijn er enkel winnaars. Delen is niet alleen leuk en sociaal, het is ook financieel erg interessant. Om een Peergroup aan te maken, betaal je een kleine som geld, maar die kost haal je er zo uit. Bedenk even welke kosten je spaart door niet alles nieuw te moeten aankopen en stockeren, en de keuze is snel gemaakt. Bovendien is Peergroups een erg makkelijk en gebruiksvriendelijk platform. Tot slot wint ook het milieu erbij, want door spullen te delen, bespaar je grondstoffen en energie. 

Lieven D’Hont heeft er alle vertrouwen in dat het project in Brugge een succes wordt. “Het blijft natuurlijk een gedragsverandering. Bedrijven hebben nog sterk de neiging om hun spullen nieuw aan te kopen, ook al gebruiken ze die maar om de zoveel tijd. We gaan ook niet opeens alle bedrijven bereiken. Toch geloven we sterk dat het project in Brugge andere bedrijventerreinen of gemeenten zal inspireren.”

Aan de slag?

Wil je net zoals Brugge in zee met Peergroups? Als stad of gemeente is het een unieke kans om het goede voorbeeld te geven, en om je burgers en bedrijven te laten proeven van de voordelen van delen. Peergroups faciliteert het platform, inspireert, doet de administratie en bemiddelt mochten er toch problemen opduiken. En de voordelen, die zijn voor jou en je peers!

> Interesse? Of wil je meer info?

Dit artikel verscheen eerder op de website van Gemeente voor de Toekomst.

Samen van onze steden en gemeenten bruisende, groene en fijne plekken maken. Daar zet Gemeente voor de Toekomst op in. Ben je geëngageerd en wil je vooruitgang boeken? Als burger, onderneming of bestuur? Alle nieuws, inspiratie en wie kan helpen, vind je op onze website.

Peerby & Wij delen Gemeente voor de Toekomst