Minaraad vraagt nieuwe MER voor Antwerpse Havenplannen

De Minaraad heeft zich bijzonder kritisch uitgelaten over de wijze waarop de Vlaamse overheid het Strategisch Plan voor de Antwerpse Haven aanpakt. Meer bepaald het milieueffectenrapport (MER) dat de milieueffecten van het Plan moest onderzoeken voldoet niet, stelt de Raad. Deze vraagt dan ook dat de MER zou worden herwerkt vooraleer een ruimtelijk uitvoeringsplan wordt opgemaakt dat de uitbreiding van de haven mogelijk maakt. Bovendien wijst de Raad erop dat er ook nog geen kostenbaten analyse werd uitgevoerd.

Om in te spelen op de toekomstige ontwikkelingen van de Antwerpse Haven werd de voorbije jaren hard gewerkt aan een Strategisch Plan. Het plan wil de keuzes voorbereiden waar de haven voor staat. In het Strategisch Plan worden diverse scenario’s naar voren geschoven. Twee grote opties werden overgehouden: een ‘uitbreidingsvariante’, met daarin een nieuw te graven Saeftinghedok en het schrappen van de gemeente Doel en ongeveer duizend hectare landbouwgebied. De tweede optie, de ‘inbreidingsvariante’ optimaliseert het gebruik van de bestaande ruimte, gekoppeld aan de bouw van een tweede zeesluis. Beide varianten werden onderworpen aan een MER. Maar dit gebeurde niet volgens het boekje.

De Minaraad werd gevraagd advies uit te brengen over het Strategisch Plan en het MER. De Minaraad is zeer kritisch over dit MER en is van mening dat dit onderzoek niet aan de wettelijke verplichtingen voldoet. De inbreidingsvarianten werden niet op een volwaardige manier ingevuld en scoren daardoor onterecht zeer slecht in het MER. Dat MER gaat verder uit van betwistbare aannames, waardoor de uitbreidingsvarianten kunstmatig goed scoren. De Raad vraagt dan ook om het MER te herwerken, vooraleer een ruimtelijk uitvoeringsplan wordt opgemaakt om de uitbreiding van de haven mogelijk te maken. Bovendien wijst de Raad er op dat er ook nog geen kostenbaten analyse werd uitgevoerd.