Minaraad adviseert snelle vaststelling instandhoudingsdoelstellingen

Vorige week brachten Minaraad en SERV gezamenlijk advies uit over het ontwerpbesluit van de regering over de instandhoudingsdoelstellingen voor de Vogel- en Habitatrichtlijngebieden. De Europese Vogel- en Habitatrichtlijn verplicht immers dat de lidstaten voor de Europees beschermde natuurgebieden doelstellingen vastleggen om de te beschermen soorten in een ‘gunstige staat van instandhouding’ te houden en zo de verdere achteruitgang van biodiversiteit tegen te gaan. Dat moet zo snel mogelijk gebeuren, vindt de Minaraad.

Het grootste deel van het ontwerpbesluit is gericht op het verder concretiseren van de procedure voor vaststelling van de instandhoudingsdoelstellingen en de inspraak daarbij. De instandhoudingsmaatregelen zullen worden vastgelegd in de natuurrichtplannen, die tegen 2015 moeten opgemaakt worden.

De Raden vragen aandacht voor een volwaardige uitvoering van de Habitat- en Vogelrichtlijn. Uit de eerste zesjaarlijkse rapportage in het kader van de Habitatrichtlijn blijkt immers dat tal van habitats en soorten in Vlaanderen zich in een ongunstige staat van instandhouding bevinden. Het is daarom belangrijk om zo snel mogelijk - uiterlijk tegen 2010 - instandhoudingsdoelstellingen (gewestelijk en per gebied) vast te stellen, die kunnen dienen als eenduidig toetsingskader voor elke passende beoordeling. De Raden stellen ook voor om zo snel mogelijk een handleiding op te stellen voor de opmaak van de passende beoordeling in overeenstemming met de Europese Habitatrichtlijn.