Milieucommissie van het Europees Parlement pleit voor verbod op schadelijkste pesticiden

Woensdag 5 november heeft de milieucommissie van het Europese Parlement zich gebogen over de nieuwe voorstellen voor regelgeving inzake pesticiden. Een meerderheid vraagt naar een verbod op de schadelijkste pesticiden. Niet alleen stoffen die kanker veroorzaken of het erfelijk materiaal beschadigen, zoals voorzien was in het voorstel dat op tafel lag. Ook bijvoorbeeld stoffen die ons zenuw- en immuniteitsstelsel kunnen aantasten of schadelijk zijn voor de bijenpopulaties, zouden volgens de milieucommissie zo snel mogelijk van de markt moeten gehaald worden.

De laatste weken waren verschillende “studies” verschenen die beweerden dat de nieuwe regels zouden leiden tot enorme stijgingen van voedselprijzen en verliezen voor de landbouwsector. Volgens die studies zouden diverse groenten niet meer kunnen geteeld worden door een gebrek aan geschikte bestrijdingsmiddelen. Tijdens het politieke beslissingsproces voor REACH, het nieuwe Europese beleid rond chemische stoffen, verschenen ook al dergelijke “cry wolf” studies. En bij de vorige invoering van pesticidenregelgeving werd ook al moord en brand geschreeuwd. In realiteit worden enkel de allergevaarlijkste producten van de markt gehaald. En voor pesticiden is dit absoluut noodzakelijk, want er blijken nog heel wat residu’s aan onze appelen en tomaten te kleven!

Probleem met het huidige voorstel is dat er veel achterpoortjes zijn om een effectieve ban nog wat uit te stellen. Op 13 januari zal het Europese parlement in plenair definitief haar stem uitbrengen.