Met Belgerinkel naar de Winkel van start in Mechelen - Haal de max uit je fiets!

Lieven Scheire, Luk Alloo en andere bekende fietsers vervoeren om het meest boodschappen op de fiets

Mechelen, 8 mei – De fietspromotiecampagne Met Belgerinkel naar de Winkel wordt vandaag officieel in gang getrapt in Mechelen. Samen met enkele bekende gezichten en de organisatoren kan je er meedoen met de ‘Belgerinkel Boodschappenwedstrijd’, om het meest vervoeren met de fiets. Onder het motto ‘Haal de max uit je fiets’ willen de organisatoren Bond Beter Leefmilieu, UNIZO en CM bewijzen dat je met de fiets meer kan vervoeren dan je denkt.

Van 8 mei tot 12 juni beloont Met Belgerinkel naar de Winkel klanten die de fiets nemen om boodschappen te doen. Bij elk bezoek aan een deelnemende handel krijgen fietsende klanten een stempel. Met een volle spaarkaart kan je voor maar 20 euro een dubbele fietstas, ontworpen door Walter Van Beirendonck, bestellen. De tas is niet in de handel verkrijgbaar, je moet er dus voor fietsen! Je maakt ook kans om een unieke Belgerinkelfiets van Oxford en andere mooie prijzen te winnen.

‘Het succes van de vorige edities van Met Belgerinkel naar de Winkel bewijst dat Vlaanderen overtuigd is dat de fiets een milieuvriendelijk, gezond en stijlvol alternatief is voor de wagen. Met de fiets geraak je vaak sneller bij je lokale handelaar en hoef je je geen zorgen te maken over parkeergelegenheid’, zegt Benedicte Swennen van Bond Beter Leefmilieu. ‘Uit vorige edities hebben we geleerd dat mensen de fiets toch liever thuis laten staan als ze grotere inkopen moeten doen. Onterecht, want met een grote fietstas, een krat, een draagrek of een bakfiets kan je meer vervoeren dan je denkt.’

Aftrap in Mechelen met Belgerinkel Boodschappenwedstrijd

In Mechelen wordt het startschot voor de campagne gegeven met een hele dag fietsactiviteiten op de Haverwerf. In de voormiddag nemen Lieven Scheire (die ook het gezicht is van de campagne), Luk Alloo, Karel Geys (Mechels schepen voor Mobiliteit) Danny Jacobs (BBL), Karel Van Eetvelt (UNIZO) en Luc Vermost (CM Mechelen) het tegen elkaar op in de Belgerinkel Boodschappenwedstrijd. Je kan ook zelf op dit fietsparcours komen bewijzen hoeveel jij kan laden en vervoeren. De winnaar fietst naar huis met een stoere fiets mét draagrek van Oxford. Verder kan je op het Belgerinkel-startevenement gratis je fiets laten graveren en transportfietsen uittesten.

Afvalarm winkelen met hippe Belgerinkelfietstas

De extra grote Walter Van Beirendonck-fietstas waarvoor deelnemers kunnen sparen heeft een totale inhoud van 37 liter en is gemaakt uit 100 procent gerecycleerd polyester. Perfect dus om grotere boodschappen te vervoeren én verpakkingsafval te vermijden. Recycleren is goed, minder afval produceren nog beter. Kies voor producten zonder overbodig verpakkingsmateriaal, pak ze mee in je fietstas en zeg ‘nee’ tegen wegwerpzakjes. Met de duurzame hebben-en-houden-Belgerinkeltas krijg je zoveel meer vervoerd op een elegante manier en spaar je heel wat afval uit.

Belgerinkel pleit voor eenvoudigere aanvraag fietsenrekken

De Belgerinkel-campagne is het ideale moment om op politiek vlak de nodige aandacht te vragen voor een beter fiets(parkeer)beleid. UNIZO en de andere initiatiefnemers pleiten voor een eenvoudigere procedure voor de plaatsing van fietsenrekken aan handelszaken.

Handelaars die voor hun winkel een fietsenrek wil plaatsen, moeten daar nu een stedenbouwkundige vergunning voor aanvragen, zelfs als het gaat om privé-domein. Unizo vraagt daarom dat de plaatsing van een fietsenstalling mee wordt opgenomen in het besluit van de Vlaamse regering over de ‘meldingsplichtige werken’. Dat houdt in dat een handelaar aan zijn gemeente moet melden dat hij van plan is om een rek te plaatsen, de gemeente krijgt dan 20 dagen om naargelang de omgeving en omstandigheden, toestemming te verlenen.
 ‘Zo verlaagt de drempel om een fietsenrek te plaatsen voor de eigen zaak aanzienlijk’, zegt Mia Vancompernolle adviseur ruimtelijke ordening van UNIZO. ‘Fietsers kunnen tot aan hun bestemming rijden. Liever geen chaos van verkeerd gestalde fietsen voor de winkel, maar een stevig en diefstalveilig fietsenrek.’

Contact
· Bond Beter Leefmilieu, Benedicte Swennen, campagneverantwoordelijke, 0493 19 01 37,  benedicte.swennen [at] bblv.be (benedicte[dot]swennen[at]bblv[dot]be)

· UNIZO, Stijn Vancuyck, adviseur mobiliteit UNIZO-VORMING, 0496 51 21 77, stijn.vancuyck [at] unizo.be (stijn[dot]vancuyck[at]unizo[dot]be)

. CM, Rik Dessein, directeur gezondheidspromotie, 0478 88 25 50, rik.dessein [at] cm.be (rik[dot]dessein[at]cm[dot]be)  


Meer info
www.belgerinkel.be/pers voor downloads beeldmateriaal (foto fietstas/foto Lieven Scheire), lijst deelnemende gemeenten en handelaars en perstekst interview Lieven Scheire.

Met Belgerinkel naar de Winkel

Met Belgerinkel naar de Winkel is de grootste fietspromotiecampagne in Vlaanderen. Het is een initiatief van Bond Beter Leefmilieu, UNIZO en CM met steun van OVAM, de Fietsersbond, Gezinsbond, Basil, Oxford en de Provincies Antwerpen, West-Vlaanderen en Oost-Vlaanderen. Met Belgerinkel naar de Winkel loopt van 8 mei tot 12 juni in 210 Vlaamse steden en gemeentes. Meer dan 13.000 handelaars doen mee.

Doelstelling

We willen het brede Vlaamse publiek ervan overtuigen om zijn dagelijkse  boodschappen met de fiets te doen in plaats van met de auto. Op die manier helpt elke fietsende klant mee aan meer zuurstof in de gemeente, veiligere wegen en een bloeiende middenstand. De fiets is in de steden ook vaakst de snelste manier om boodschappen te doen. De fietser integreert zo beweging in zijn dagelijks leefpatroon, wat een positief effect heeft op de gezondheid en de conditie. Navraag bij de deelnemers leert dat 28% effectief meer fietst dankzij het wervend karakter van de campagne.