Meerderheid en oppositie ondervragen minister Schauvliege kritisch in Vlaams parlement

Deze middag stelden meerderheid en oppositie vragen aan minister Schauvliege in het Vlaams parlement over haar besparingsintenties in de subsidies van de natuur- en milieuverenigingen. In de huidige voorlopige plannen zouden de subsidies van de milieubeweging dalen met 10 tot 17%. Dit terwijl de Vlaamse regering was overeengekomen om maar 2% te besparen op de reglementaire subsidies en 5% op de projectsubsidies. De minister zei maandag dat ze voor het totale departement Leefmilieu nog 3,7 miljoen euro extra moet besparen. Wij vinden het dan ook opmerkelijk dat ze 40% van die besparingen op de kap van de milieubeweging realiseert. Terwijl de milieubeweging maar 2,9% van de totale milieubegroting uitmaakt. De minister zou deze bijkomende besparingen ook kunnen realiseren op de begroting van het departement LNE, van de VMM, van de OVAM, van de VMM, van de VLM, op het MINA-fonds. Kwade wil of niet van de minister?

Actuele vragen

Reden genoeg voor Hermes Sanctorum (Groen!) en John Crombez (sp.a) om hierover een actuele vraag te stellen aan minister Schauvliege in de plenaire vergadering van het parlement. Beide parlementsleden stelden zich openlijk de vraag naar het ‘waarom’ van de intenties van de minister.

Crombez en Sanctorum kregen bijval tijdens de interventies die daarop volgden.

Wilfried Van Daele (N-VA) wees op de zware gevolgen hiervan voor de milieubeweging. Van Daele zei dat er 20 banen bij de natuur- en milieuverenigingen op de tocht staan. Hij vond dergelijke besparingen ook moeilijk te verteren op het moment dat het MINA-fonds (waaruit het gros van de subsidies van de milieubeweging komen) zelfs nog een stijging kent van maar liefst 14% in 2011.

Ivan Sabbe (Lijst Dedecker) bepleitte bijkomende besparingsinspanningen in het ambtenarenapparaat van de minister. Hij wees ook op de nood aan meer responsabilisering en wil meer middelen voor de spelers op het terrein (bv. jagersverenigingen, natuur- en milieubeweging).

Bart Martens (sp.a) pleitte voor het behoud van Tandem, dat op het terrein wel degelijk resultaten boekt. Hij begrijpt ook niet dat Tandem ‘on hold’ wordt geplaatst terwijl dit initiatief samenloopt met de samenwerkingsovereenkomsten tussen het Vlaams gewest en de steden/gemeenten en provincies.

Minister Schauvliege (CD&V) antwoordde dat de cijfers en scenario’s die momenteel circuleren voorbarig zijn. Het is aan de regering om nu vrijdag een beslissing te nemen. De minister herhaalde ook niet te willen ingrijpen op ‘structurele’ subsidies.

In de slotopmerkingen uitte Hermes Sanctorum (Groen!) zijn tevredenheid dat er nog geen beslissing genomen is en hoopte hij dat de milieubeweging deze ‘aderlating’ niet hoeft te ondergaan. Hij beschuldigde de minister een non beleid te voeren en tegelijkertijd de kritische stemmen in haar beleidsdomein dan ook nog eens de mond te willen snoeren.

Afsluitend vroeg John Crombez (SP.A) aan de minister om deze te nemen beslissing nog eens goed te bekijken. Hij riep de minister op om tewerkstelling te sparen, te werken aan een groene economie en goed werkende initiatieven als Tandem nu niet stil te leggen. 

 Meer informatie: danny.jacobs [at] bblv.be (Danny Jacobs), directeur Bond Beter Leefmilieu