Foto CC Paul VanDerWerf

Klein wonen als nieuwe trend?

Foto CC Paul VanDerWerf

Wonen in een minihuisje van 25 vierkante meter? In de VS zijn ‘tiny houses’ een echte trend. Een compacte houten woning op wielen, die met zonnepanelen eigen stroom opwekt, regenwater zuivert tot douche- en drinkwater, voorzien is van een composttoilet,... Ook in Vlaanderen begint de vraag naar zelfvoorzienend wonen in tiny houses te groeien. In het Vlaams Parlement vond een debat plaats over deze nieuwe woonvorm. Conclusie: het is een interessante trend, maar je kunt zo’n tiny house niet om het even waar neerzetten. 

Tiny House Movement

In de Verenigde Staten is er een heuse Tiny House Movement, naar schatting 10.000 mensen wonen er in een minihuis. De bewoners zijn veelal jongeren, die geen eigen huis kunnen of willen kopen, zich niet aan één plek willen binden of niet willen vastzitten aan een jarenlange afbetaling. Ze willen downsizen en ontspullen, bewust kiezen voor een eenvoudig en vrij leven, met een kleine voetafdruk.

Op internet vind je tal van websites en Facebookpagina’s met mooie kleine huisjes, die  tussen de 30.000 en 40.000 euro kosten. Erg betaalbaar dus, zeker in vergelijking met een gewoon huis. 

De lastigste vraag: waar zet je zo’n tiny house? Op foto's op internet staan tiny houses bijna altijd in de wei of in een bos. Dat is ook een deel van de charme natuurlijk: nomadisch leven en zelf kiezen waar je je huis neerzet. Maar dat is in het kleine en dichtbevolkte Vlaanderen niet mogelijk. Onze open ruimte is al beperkt, je kunt niet zomaar een tiny house in een bos of in de natuur zetten. Anders dreigen we af te glijden naar een verhaal zoals met de weekendverblijven in onze bossen. Dat begon vaak met een stacaravan, om na verloop van jaren te eindigen met een villa in het bos. Wonen toelaten buiten de woongebieden, zou de versnippering van onze omgeving nog verder in de hand werken. 

Je kunt die tiny houses dus niet zomaar eender waar neerzetten. En je hebt er, zoals voor een gewoon huis, een vergunning voor nodig. Al zijn er wel veel mogelijkheden in de stad, bijvoorbeeld bovenop een appartementsgebouw of op een braakliggend terrein. Zo kunnen ongebruikte restruimtes een zinvolle invulling krijgen. En kunnen geëngageerde jongeren hun droom om compact en zelfvoorzienend te wonen, waarmaken op een goede locatie. 

Duurzaam bouwen en wonen

Meer over Duurzaam bouwen en wonen