Kernenergie of groene energie? Tijd om te kiezen

Door de val van de regering, blijft de kernuitstap ongewijzigd. Ons betoog van vorige week, werd deze week in de media bevestigd door uittredend minister van Energie Magnette.

Het akkoord tussen Suez en de federale regering, waarin afgesproken werd om de kerncentrales 10 jaar langer open te houden, is immers niet meer dan een vodje papier. Zolang aan deze onwettige afspraak geen wetgevend vervolg wordt gebreid, blijft de huidige wet op de kernuitstap onverkort van kracht.

De nieuwe regering hoeft wat ons betreft na de verkiezingen  helemaal niets te doen. Enkel de wet uitvoeren en bevestigen dat de drie oudste kerncentrales sluiten in 2015. Die regering kan dan ook eindelijk definitief de weg vrijmaken voor een grootschalige ontwikkeling van hernieuwbare energie. Niet alleen door te zorgen voor investeringszekerheid voor de broodnodige nieuwe spelers op de markt, maar bovenal door  letterlijk ruimte te creëren voor hernieuwbare energie. Kernenergie en hernieuwbare energie zijn namelijk niet compatibel op het elektriciteitsnet. De productie van elektriciteit in kerncentrales is zeer rigide. Kerncentrales beschikken enkel over een aan- of uitknop, maar kunnen niet reageren op de vraag van de het moment. Daarom krijgen ze voorrang op andere energiebronnen om de constante vraag naar elektriciteit te dekken.  Ze bezetten met andere woorden constant een deel van het net.

Eens hernieuwbare energie op kruissnelheid komt, denk maar aan de offshore windenergie bijvoorbeeld, zal zij op sommige ogenblikken zeer grote hoeveelheden energie op het net brengen. Dan onstaat er een ‘botsing’ tussen beide energiestromen.  Bovendien moet ook ons elektriciteitsnet aangepast worden voor de verdere uitbouw van hernieuwbare energie. Nu wordt stroom van enkele grote (kern)cen­trales over grote afstanden naar duizenden afnemers getransporteerd. Voor de integratie van de verschillende –variabele en flexibele- hernieuwbare energiebronnen, zal het net moeten evolueren naar een soort  decentrale ‘internet­structuur’ waarvan de gebruikers niet alleen energie kunnen afnemen, maar ook kunnen opzetten. Ook dit is niet compatibel met kernenergie.

De volgende regering staat dus voor een duidelijke keuze die onze toekomst zal bepalen. Blijven we inzetten op dure, oude en onveilige kerncentrales of ruimen we de weg voor een propere en duurzame energievoorziening?

Kernuitstap