Europese Commissie geeft voorzet voor 30 procent reductie

Europa onderzoekt momenteel wat de kosten en baten zouden zijn van het optrekken van de Europese CO2-emissiedreductiedoelstellingen van 20 naar 30 procent tegen 2020. Deze analyse werd eerder dit jaar aangekondigd in de Europese post-Kopenhagenonderhandelingsstrategie en zal eind mei gepubliceerd worden. In een toespraak in het Europees Parlement deze week, lichtte Europees klimaatcommissaris Connie Hedegaard een tipje van de sluier op.

De eerste resultaten van de Europese analyse wijzen erop dat het technisch en economisch haalbaar is om de Europese doelstelling op te trekken naar dertig procent. Volgens de Europese commissie is de kost om de broeikasgassen tegen 2020 te reduceren met twintig procent nu reeds één derde goedkoper dan in 2008 en zou een reductie van dertig procent dan slechts een beperkte meerkost betekenen. Als bovendien de baten van een verbeterde luchtkwaliteit en verminderde import van fossiele brandstoffen in rekening worden gebracht, is een reductie van dertig procent zelfs voordeliger. Hiermee worden eerdere studies, die aantonen dat een dertig procent reductie voor Europa zeer betaalbaar is, nu ook door de Europese Commissie bevestigd.

Bond Beter Leefmilieu en andere Europese milieuorganisaties drongen al herhaaldelijk aan op een Europese reductiedoelstelling als een opstap naar minstens 40 procent reductie tegen 2020 (zie ook hier). Dit is immers wat we nodig hebben om een gevaarlijke klimaatverandering te vermijden én om onze economie voor te bereiden op een groene toekomst. Laat ons hopen dat de Europese industrie deze boot niet mist.