Europese chemicaliënwetgeving REACH zorgt voor eerste resultaten

Het Europese Agentschap voor Chemische stoffen (European CHemicals Agency, ECHA) heeft een eerste “kandidaatslijst” van 15 zeer gevaarlijke stoffen gepubliceerd. Dit is een eerste bescheiden resultaat van de invoering van REACH, de chemische regelgeving die eind 2007 na een moeizaam politiek proces goedgekeurd werd. Indien deze stoffen vervolgens op de prioriteitenlijst terecht komen, betekent dat deze prioritair moeten onderzocht worden met het oog op de invoering van strenge regels voor het gebruik ervan. Als het even meezit, kan dit leiden tot verplichte substitutie door minder schadelijke alternatieven.  
Ondermeer de gebromeerde brandvertrager, HBCDD is in de lijst opgenomen. Deze stof komt vaak voor in plastic, textiel en elektronische goederen. Ook drie weekmakers, DEHP, DBP en BBP, staan er op. Deze ftalaten zijn ervan verdacht de vruchtbaarheid aan te tasten. Ze komen voor in lijmen, inkten en in bepaalde PVC-producten.
 
De kandidaatslijst heeft vandaag ook al gevolgen. Consumenten hebben nu recht op informatie over de aanwezigheid van deze stoffen in consumptiegoederen. Producenten zijn verplicht om de informatie binnen de 45 dagen te leveren. Greenpeace heeft daarover alle info verzameld en een voorbeeldbrief opgesteld.
 
Deze vijftien stoffen vormen echter nog maar het topje van de ijsberg. Europese milieu-organisaties hebben een lijst opgesteld van 267 stoffen die best zo snel mogelijk van de markt verdwijnen. Ze zijn opgelijst in de REACH SIN list 1.0 (Substitute It Now – www.sinlist.org). Het gaat om kankerverwekkende stoffen, stoffen die ons erfelijk materiaal aantasten of schadelijk zijn voor het ongeboren kind, stoffen die onze hormonen in de war brengen, of zeer slecht afbreken in het milieu.