Europa klaar voor een reductie van 30 procent CO2 tegen 2020.

Vorige week schreven we al over de hoopvolle signalen van klimaatcommissaris Hedegaard. In een speech in het Europees parlement erkende ze immers dat een reductie van 30 procent technisch en economisch haalbaar is. De uitspraken van Hedegaard waren gebaseerd op een lopende studie van de Europese Commissie die de kosten en baten van het Europese klimaatbeleid in kaart moet brengen. De studie, die deze week gelekt werd en begin juni officieel zou verschijnen, heeft heel wat interessante informatie in petto.

Volgens de recente analyse daalde de kost om 20 procent emissiereducties te verwezenlijken tegen 2020 ondertussen al tot 48 miljard euro per jaar, terwijl dit drie jaar geleden nog geraamd werd op zo’n 70 miljard. Een emissiereductie van 30 procent zou in 2020 81 miljard euro per jaar kosten. Houden we ook rekening met de baten van een verbeterde luchtkwaliteit, dan kost een 30 procent reductie ons niet meer dan de oorspronkelijk geraamde kost voor een reductie van 20 procent. Bovendien kan het optrekken van de emissiereductiedoelstelling naar 30 procent vermijden dat in Europa nog geïnvesteerd wordt in vervuilende steenkoolcentrales en kunnen latere en duurdere emissiereducties vermeden worden.

De Europese Commissie waarschuwt dat, als Europa het ambitieniveau van haar klimaatbeleid niet naar boven bijstelt, we door China en de Verenigde Staten riskeren voorbijgestoken te worden in de “race voor groene jobs”. Bovendien stelt de Commissie dat het emissiehandelsysteem, het vlaggenschip van Europa om de uitstoot van de energie-intensieve industrie aan te pakken, haar doel dreigt voorbij te schieten als Europa haar doelstelling niet verhoogt tot 30 percent.

 

De Europese lidstaten zijn nog steeds erg verdeeld over het al dan niet verhogen van de doelstelling. Het Verenigd Koninkrijk en Nederland lieten al duidelijk verstaan dat ze voorstander zijn van een emissiereductiedoelstelling van 30 procent. Andere landen, zoals Italië en Polen, traditionele critici van elk klimaatbeleid, zijn ronduit tegen. Ons land heeft tot nu toe de kat uit de boom gekeken (“wij volgen wat Europa beslist”), maar het is geen geheim dat onze regeerders  de laatste tijd niet uitblinken door een te groot klimaatbewustzijn.

Wij zijn er in ieder geval van overtuigd dat over een reductie van 30 procent geen twijfel meer mag bestaan. Meer nog, om de klimaatverandering binnen de perken te houden zal Europa minstens 40 procent CO2 minder mogen uitstoten in 2020.