E.ON klampt zich vast aan steenkool

E.ON reageert volslagen naast de kwestie op de actie die Greenpeace vandaag hield tegen de in Antwerpen geplande steenkoolcentrale van de Duitse energiereus. Daarmee toont EON dat het eigenlijk niks in te brengen heeft tegen de kritiek op de centrale. Zo trekt E.ON in twijfel dat de technologieën om hernieuwbare energie op te wekken onvoldoende ontwikkeld zijn. En doet het alsof een steenkoolcentrale de enige mogelijke optie is voor België.

E.ON erkent – al een geluk – dat hernieuwbare energie beter is voor het milieu. Maar ze toepassen “kan echter voorlopig niet, omdat we in België niet de juiste weersomstandigheden hebben en omdat de technische middelen voor de alternatieve opwekking van energie nog niet volledig op punt staan", aldus Tom De Bruyckere van E.ON. Dat is nogal sterk, op een moment dat de groene stroomproductie jaar na jaar exponentieel blijft stijgen, en de eerste windturbines in de Belgische Noordzee worden opgericht.

Het bedrijf stelt verder dat de nieuwe steenkoolcentrale milieuvriendelijker is dan oude. Dat zou er nog aan ontbreken. De veel relevantere vraag is of ze milieuvriendelijk genoeg is. En het antwoord op die vraag is luid en duidelijk: NEE.

Ook een nieuwe steenkoolcentrale stoot nog altijd veel meer CO2 uit dan een vergelijkbare gascentrale. Ze veroorzaakt meer problemen met stof en ozon, twee zware problemen in de omgeving van Antwerpen. Ook voor de industrie in de haven. En ze blijft uiteraard steenkool gebruiken. Een brandstof die door de menselijke en ecologische schade die ze veroorzaakt bij haar ontginning, onmogelijk duurzaam kan zijn.

E.ON doet alsof de centrale onvermijdelijk is. De realiteit is dat de alternatieven voorhanden zijn: efficiënte gascentrales, biomassacentrales, grootschalige offshore windparken. En veel minder elektriciteit gebruiken.

Maar daarin is E.ON blijkbaar niet geïnteresseerd.

E.ON werkt op dit moment het Milieueffectrapport over het steenkoolproject af.