E.ON gaat voor herkansing bouw steenkoolcentrale

Vorig jaar schreven we al over de plannen van de energiereus E.ON om een steenkoolcentrale te bouwen in de Antwerpse haven. We waren blij te kunnen melden dat na een negatief advies van de stad en haven van Antwerpen, minister-president Peeters beloofde dat er geen steenkoolcentrale zou komen in Antwerpen. Toch gaat de energiereus E.ON nu voor een herkansing, zo blijkt. Uit goede bron vernamen we dat E.ON een milieuvergunningsaanvraag indiende voor de bouw van een steenkoolcentrale in de Antwerpse haven.

De bouw van dergelijke centrale zou jaarlijks meer dan 6 miljoen ton CO2 uitstoten en hiermee dubbel zoveel CO2 de lucht in blazen als een vergelijkbare aardgasgestookte centrale. Bij de vergunningsaanvraag vorig jaar stelde E.ON aan dit probleem te remediëren door de centrale zo te bouwen dat ze “klaar is om koolstof af te vangen”. Maar dit slikten het Antwerpse stadsbestuur en het Antwerpse havenbestuur niet. Zij oordeelden dat de bouw van een dergelijke centrale, die naast enorme hoeveelheden CO2 ook fijn stof en verzurende stoffen de lucht in blaast, niet te rijmen valt met een beleid dat inzet op CO2-reductie en een verbetering van de luchtkwaliteit.

Naar aanleiding van een actie van Greenpeace beloofde minster-president Peeters in 2009 dat er geen steenkoolcentrale zou gebouwd worden in Antwerpen. Toch gaat E.ON nu voor de herkansing. Benieuwd met welke argumenten ze denken de bouw van een steenkoolcentrale alsnog te verantwoorden. De afvang en opslag van CO2 is een techniek die nog niet bewezen of toegepast is en die in het allerbeste geval tegen 2020 beschikbaar zou zijn. Bovendien veroorzaakt een steenkoolcentrale een aanzienlijke bijdrage aan fijn stof en verzurende uitstoot, twee zware problemen in de omgeving van Antwerpen. En ze blijft uiteraard steenkool gebruiken. Een brandstof die onmogelijk duurzaam kan zijn, door de menselijke en ecologische schade die ze veroorzaakt bij haar ontginning.

Laat ons hopen dat minister-president Peeters woord houdt en de vergunningsaanvraag naar de prullenmand verwijst.