Drie shoppingmalls in de Brusselse rand: veel vragen, geen antwoorden

Zoals u hier vroeger reeds kon lezen, liggen er drie plannen op tafel voor nieuwe shoppingmalls in het noorden van Brussel. De stad plant een shoppingcenter van 100.000 m² aan de Heizel, een private ontwikkelaar wil een nieuw shoppingcenter bouwen aan de Van Praetbrug langs het kanaal en ook naast het viaduct van Vilvoorde plant een projectontwikkelaar een nieuw grootschalig winkelcentrum.

Deze drie shoppingmalls liggen op een steenworp van mekaar en zullen enorme mobiliteitsstromen veroorzaken, in een gebied dat nu al verzadigd is op verkeersvlak. Bovendien dreigt het overaanbod aan nieuwe winkelruimtes de b estaande kleinhandel zwaar onder druk te zetten.

 

Bart Martens (sp.a) interpelleerde minister Philippe Muyters over deze plannen in het Vlaams Parlement. De minister liet niet in zijn kaarten kijken. Hij antwoordde dat hij werk wil maken van een betere samenwerking met het Brussels Gewest inzake ruimtelijke ordening en dat er gewerkt zal worden aan een visienota voor de inplanting van grote winkelcentra. Wat er in die nota zal staan, wilde de minister niet verder toelichten. Wanneer de visienota klaar zal zijn, kwamen de parlementleden evenmin te weten.