Denk breed, ring smal!

Zo klonk de meest gehoorde slogan vorige zaterdag in Vilvoorde. Daar voerde de Jeugdbond voor Natuur en Milieu (JNM) actie tegen de geplande verbreding van de Brusselse ring. De Vlaamse regering wil de grote ring rond Brussel ‘optimaliseren’ door in beide rijrichtingen drie extra rijstroken aan te leggen, één bijkomende rijstrook voor doorgaand verkeer en twee voor het lokale verkeer.

Dat zal het congestieprobleem niet oplossen, maar op termijn wel veel extra autoverkeer aantrekken. Resultaat: meer luchtvervuiling en uitstoot van broeikasgassen.

JNM wil beleidsmaatregelen zien in de andere richting: een beleid waarin mensen gestimuleerd worden de auto thuis te laten, met investeringen in een goede fietsinfrastructuur, meer openbaar vervoer, carpoolen, een slimme kilometerheffing en een betere luchtkwaliteit.

De uitbreiding van de Brusselse Ring, de Lange Wapper, bijkomende Noord-Zuid verbindingen,… het zijn volgens JNM allemaal megalomane plannen om van Vlaanderen de logistieke draaischijf van West-Europa te maken. En daar moeten natuur en gezondheid voor wijken.