Commissie-Nijpels blijft bij ontpoldering Hedwigepolder

Er lijkt een doorbraak in de maak te zijn in het verzet van de Nederlandse anti-ontpolderingslobby tegen het herstel van natuurwaarden bij de verdieping van de Schelde. De commissie-Nijpels bracht zopas haar definitief rapport uit over de mogelijke alternatieven voor de gewenste ontpoldering van de Hedwige-polder. Deze ontpoldering staat ingeschreven als één van de maatregelen in de ontwikkelingsschets 2010.

De commissie werd begin 2008 onder druk van de anti-ontpolderingslobby door de Nederlandse overheid in het leven geroepen. Haar conclusie is bijzonder duidelijk: de ontpoldering van de Hedwigepolder is verreweg de beste oplossing voor het herstel van de getijdenatuur bij de Westerschelde. Alle aangedragen alternatieven (78 stuks!) halen niet gewenste resultaat, of – als ze dat al doen – dan tegen een veel hogere kostprijs.

De Vlaamse en Nederlandse natuur en milieuorganisaties waren altijd al van mening dat het ontpolderen van de Hedwigepolder de beste optie is om de waardevolle natuur in de Westerschelde te herstellen en worden hierin nu door de commissie bijgetreden.