Chemische industrie zou toch niet verhuizen - nieuwe studie

Karsten Neuhoff van de Universiteit van Cambridge komt in een studie voor Climate Strategies tot een voor premier Leterme ongetwijfeld ontnuchterende vaststelling. Moeten betalen voor CO2 in de toekomst, zal niet leiden tot relocatie van scheikundige productie. De impact blijft voor de meeste chemische producten beperkt, als vanaf 2012 de Europese emissiehandel veranderd zou worden zodat de industrie vanaf dan de CO2-rechten niet meer gratis zou krijgen, maar ze zou moeten kopen.

Premier Leterme vroeg nochtans twee weken geleden al met grote stelligheid aan de Europese Commissie om toch gratis rechten te mogen blijven uitdelen aan de Belgische chemische industrie. Leterme volgde daarbij kritiekloos de stelling van de federatie van Chemische Industrie ‘Essenscia’, die de goegemeente wil doen geloven dat een ordentelijk klimaatbeleid de Vlaamse chemische industrie 740 miljoen euro per jaar zou kosten.

Prof. Neuhoff is duidelijk: "De meest vervuilende activiteiten afschermen van de reële kost van koolstof, is niet de manier om industrie zover te krijgen dat ze investeren in de creatieve oplossingen voor klimaatverandering". En deze nieuwe studie geeft aan dat het de moeite loont om zeer zorgvuldig te bekijken wat eventuele effecten van de emissiehandel op diverse industriële sectoren is. Dat is intelligenter dan achter de cry wolf-aanpak van de betrokkenen aan te hollen.