Bond Beter Leefmilieu hijst Blauwe Vlag 2010 in negen Vlaamse jachthavens en vier zwemvijvers

Uitreiking Blauwe Vlag 2010 – kwaliteitslabel voor duurzaam watertoerisme

Mol, 11 mei 2010 - Vandaag heeft Bond Beter Leefmilieu injachthaven Port Aventura in Mol de Blauwe Vlaggen 2010 uitgereikt aan negen Vlaamse jachthavens en vier zwemvijvers. De Blauwe Vlag is een milieukwaliteitslabel voor stranden, zwemplassen en jachthavens die voldoen aan strikte criteria voor waterkwaliteit, milieueducatie en -informatie, milieubeheer en veiligheid.

Duurzaam toerisme
De Blauwe Vlag staat garant voor duurzaam water(sport)toerisme. Met dit kwaliteitslabel kunnen jachthavens en stranden (kust en binnenwateren) zich onderscheiden op het vlak van waterkwaliteit, interne milieuzorg en veiligheid. Beter voor het milieu en voor de recreant, maar ook voor de private of publieke uitbater. Kiezen voor een Blauwe Vlag vraagt een blijvende inspanning van de uitbaters. Het kwaliteitsmerk is één jaar geldig.

‘Nu we midden in een economische en klimaatcrisis zitten, speelt duurzaam toerisme in de eigen regio steeds een grotere rol. Daarom zijn keurmerken zoals de Blauwe Vlag ook zo belangrijk. Ze zorgen ervoor dat toeristische trekpleisters aandacht hebben voor het milieu. Wereldwijd wapperen er meer dan 3450 Blauwe Vlaggen in 41 landen. Samen zorgt dat voor een aanzienlijk milieuresultaat,’ vertelt Benjamin Clarysse, programmacoördinator van de Blauwe Vlag bij Bond Beter Leefmilieu.

In de praktijk

Voor de uitreiking van de Blauwe Vlaggen was Bond Beter Leefmilieu te gast bij de jachthaven Port Aventura in Mol. Deze jachthaven mag voor het eerst de Blauwe Vlag hijsen. De Zilvermeerhaven bestaat pas vier jaar en heeft een utramoderne en milieuvriendelijke infrastructuur: waterbesparend sanitair, verlichting met sensoren, volledig rolstoeltoegankelijk,… De ligging is uniek aan een groot open water van 85 ha, volledig omgeven door de natuur. Je kan in het Zilvermeer tot twee a drie meter diep onder water kijken. Port Aventura pakt dan ook graag uit met de netheid van haar haveninfrastructuur en de properheid van het water.

De Blauwe Vlag wordt dit jaar voor de 22ste keer uitgereikt in Vlaanderen. Als bijlage vindt u een volledig overzicht van de laureaten. Twee jachthavens kregen een speciale erkenning voor 15 jaar Blauwe Vlag: De Spaanjerd uit Ophoven en Heerenlaak uit Maaseik. Jachthaven Willemdok uit Antwerpen mag voor het tiende jaar op rij de vlag hijsen.  

Meer info:

Benjamin Clarysse - 0485 89 28 64 - Programmacoördinator Blauwe Vlag, Bond Beter Leefmilieu

Stien Coessens - 0497 44 62 17 – Persverantwoordelijke, Bond Beter Leefmilieu

www.blauwevlag.be voor informatie over de Blauwe Vlag in Vlaanderen

www.blueflag.org voor informatie over de Blauwe Vlag wereldwijd

www.bondbeterleefmilieu.be voor meer informatie over Bond Beter Leefmilieu

Jachthavens die de Blauwe Vlag 2010 in ontvangst namen:

  • Heerenlaak (Maaseik)
  • De Spaanjerd (Ophoven)
  • Willemdok (Antwerpen)
  • Koninklijke Yacht Club Nieuwpoort (Nieuwpoort)
  • VVW Blankenberge (Blankenberge)
  • VVW Nieuwpoort (Nieuwpoort)
  • VVW HYAC (Hasselt)
  • Portus Dixmuda (Diksmuide)
  • Zilvermeerhaven Port Aventura (Mol)

Zwemvijvers die de Blauwe Vlag 2010 in ontvangst namen:

  • De Lilse Bergen (Lille)
  • Kampeerverblijfpark Diepvennen (Londerzeel)
  • Recreatiecentrum De Mosten (Hoogstraten)
  • Nuclea vzw (Mol)