BBL ondertekent mee het charter met Vlaamse regering

Op 14 januari werd een nieuw en ambitieus charter tussen de Verenigde Verenigingen en de Vlaamse regering ondertekend. BBL was een van de vier ondertekenaars namens het middenveld. Dit gebeurde in aanwezigheid van Vlaams minister-president Peeters, viceminister-presidenten Bourgeois en Lieten en vertegenwoordigers uit de vele sectoren van het diverse en omvangrijke middenveld in Vlaanderen.

Het charter bepaalt dat regering en middenveld de komende jaren onder meer samenwerken voor meer inspraak, ondersteuning en erkenning van het verenigingsleven en tegen maatschappelijke ongelijkheid. In 2010 ligt de focus op sociale innovatie en participatie. 

De ondertekening van het charter werd gevolgd door een eerste overleg tussen de partners, waarbij een concreet actieplan voor 2010 werd besproken. In aansluiting met het Pact 2020 en Vlaanderen in Actie ligt de klemtoon op de noodzakelijke sociale vernieuwing met de focus op duurzaamheid. Het middenveld is blij dat de bestaande aandacht voor technologische vernieuwing vandaag werd aangevuld met een minstens even essentiële focus op sociale innovatie. Daarnaast zullen de partners werken aan een bredere en betere betrokkenheid van het middenveld, met de focus op inspraak bij Europese dossiers.

In haar regeerakkoord onderstreepte de regering al dat het verenigingsleven een grote bijdrage levert aan een vernieuwend, sociaal, warm en open Vlaanderen. Minister Peeters: 'de extra zuurstof die het verenigingsleven in de samenleving pompt is de beweegreden voor de ondertekening van het charter'. De Vlaamse regering wil de komende jaren verder inzetten op een 'participatief beleid met een grote betrokkenheid van het middenveld'. Het middenveld neemt deze uitgestoken hand aan en verheugt zich op een grotere maatschappelijke verantwoordelijkheid en betrokkenheid bij maatschappelijk cruciale thema’s.