Zelfvoorzienend leven op gemeenschappelijke grond

Gronden die te veel eigenaars hebben, worden onverkoopbaar en verdwijnen zo uit de economie, ze worden ‘common’. Dat is het doel van Daarom Wel! een coöperatie die de vierkantshoeve Welenhoeck aankocht om daar een eerste ‘common’ uit te bouwen. Nu Daarom Wel! lid is geworden van Bond Beter Leefmilieu doet Reinout Keymolen doet hun plannen uit de doeken. 

Wat doet jullie organisatie?

Reinout Keymolen: “Daarom Wel! is een coöperatie die ‘commons’ wil creëren door stukken grond en gebouwen uit de economie te halen om ze gemeenschappelijk goed te maken. Plekken verliezen hun verkoopbaarheid door ‘te veel eigenaars’ en zijn geen handelswaar meer. Op zo’n plek herbeginnen we als gemeenschap en bouwen een nieuwe cultuur van samenwerken uit. In 2016 kochten we onze eerste oude vierkantshoeve Welenhoeck op 2,5 ha grond in Herzele/Zottegem. Met zeven ‘conciërges’ en externe medewerkers bouwen we een visionair alternatief uit.” 

Wie ben je? Wat is jouw rol bij de organisatie?

“Ik ben Reinout Keymolen, initiatiefnemer en coördinator van CV Daarom Wel!, daarnaast ook een van de bezielers van vzw Welenhoeck.”

Op welke verwezenlijking van 2020 zijn jullie het meeste trots?

“We bouwden al vijftien procent van onze schuld, de koopsom, af. Daarnaast zijn we als groep op een lijn gekomen voor de ontwikkeling van de tuin en de gebouwen. Het wordt een heel mooi project met vele mogelijkheden zoals een voedselbos en een plaats voor ambachten. 

Daarnaast hebben we op heel wat mooie terreinen in Vlaanderen onze droogtoiletten mogen verhuren.”

Wat staat er bij jouw organisatie allemaal op de planning voor 2021?

“We verhuren droogtoiletten op festivals, willen onze boodschap dat de aarde van iedereen is, ook van de volgende generaties, blijven uitdragen. We willen een cultuur met een ‘indiaanse’ spiritualiteit ontwikkelen, dus een onverdeeld gezamenlijk eigenaarschap met een ecosysteem. Op Welenhoeck bouwen we onze zoektocht naar zelfvoorzienend leven verder uit door een voedselbos aan te leggen en ateliers te maken. Een verhaal dat enorm veel geld en ondersteuning vraagt en daarvoor rekenen we op veel voeding van buitenaf.” 

Naar wie of welke organisatie binnen de brede milieu- en klimaatbeweging kijk je het meest op en om welke reden?

“We zien de subcultuur van alternatieven enorm groeien, denk maar aan permacultuurinitiatieven die holistische levenswijzen uitbouwen."

Wil je nog iets meegeven aan onze lezers van Link? 

“Financieel hebben we vooral dit jaar heel wat hordes te nemen. De aandelen van de eerste investeerders zijn vijf jaar oud. Zij kunnen hun gelden opnieuw opvragen, wat voor een aantal grote investeerders die er al hun spaargeld ingestoken hebben, een terechte vraag is. We willen graag heel wat nieuwe aandeelhouders aantrekken zodat we de eerste generatie kunnen terugbetalen en daarnaast nog ambitieuzer het idee dat ‘de aarde is van iedereen’ in de praktijk brengen. "

Daarom Wel!