Warmtekrachtcentrales: onmisbaar in de energiewende?

Een warmtekrachtcentrale is een energiecentrale die zowel warmte als elektriciteit opwekt uit één energiebron. Dat maakt ze erg efficiënt. We beseffen het niet, maar warmtekrachtcentrales produceren nu al 21% van de Vlaamse elektriciteit. En de sectorfederatie COGEN ziet een belangrijke rol voor ze weggelegd in de energietransitie en de kernuitstap.

Terug van nooit weggeweest

Vandaag al produceren warmtekrachtcentrales (WKK’s) 21% van de Vlaamse elektriciteit. Het nationaal opgestelde WKK-vermogen bedraagt momenteel 2700 MW, bijna evenveel als de volledige nucleaire capaciteit van Doel 1, 2, 3 en 4 samen. Warmtekrachtcentrales spelen nu dus al een belangrijke rol. En die rol kan volgens sectorfederatie COGEN wel eens groter en groter worden in de transitie naar een hernieuwbaar energielandschap, zeker na de kernuitstap.

Van fossiel naar hernieuwbaar

De meeste warmtekrachtcentrales draaien nu nog op aardgas, en hoewel ze die fossiele brandstof erg efficiënt gebruiken, blijven de centrales dus nog wegen op het klimaat. Maar dat hoeft niet zo te blijven. Nu al wordt 14% van de elektriciteit uit warmtekrachtcentrales geproduceerd met hernieuwbare bronnen zoals biogas of kleinschalige biomassa. Als die hernieuwbare bronnen ook nog eens duurzaam zouden zijn, dan hebben we een mooi verhaal.

Van kernenergie naar lokale warmtenetten

COGEN rekende het potentieel van warmtekrachtcentrales in Vlaanderen uit. Daaruit blijkt dat de centrales in de toekomst nog kunnen groeien met 1000MW, de capaciteit van een grote kerncentrale. Tientallen kleine installaties leveren dan lokaal elektriciteit en warmte, bijvoorbeeld voor een warmtenet. Die vele kleine centrales zijn natuurlijk veel minder kwetsbaar en veel betrouwbaarder dan die ene grote (en oude) kerncentrale in Doel of Tihange. En omdat warmtekrachtcentrales makkelijker aan te sturen zijn, passen ze ook beter in een energielandschap met steeds meer zon- en windenergie.

Aan de sector om zich te bewijzen

Warmtekrachtcentrales zijn erg efficiënt in het produceren van energie en daarom ziet Bond Beter Leefmilieu ze ook als een onderdeel van de energiemix. Vandaag, maar ook op langere termijn. Wanneer we kijken naar toekomstgericht oplossingen als warmtenetten en smart grids, hebben warmtekrachtcentrales heel wat te bieden op vlak van betrouwbaarheid en flexibiliteit. Aan de sector om te bewijzen dat ze met warmtekrachtkoppeling ook de overstap naar 100% duurzame energie kunnen maken.

Groene warmte Kernuitstap

Meer over Groene warmte, Kernuitstap