Post-corona kan ook groen en warm zijn. Dat bewezen jullie

Vlaanderen wordt ons nieuwe vakantieland, het klimaat blijkt toch niet gered en zelfs de loodgieter om de hoek zal geheid aan het thuiswerken slaan. De toekomst blijft onzeker en voorlopig laten wij de Madame Soleil in ons nog niet los, maar we hebben het wel graag even over de (on)zekerheden van de volgende maanden. Onder het motto ‘verspil nooit zomaar een crisis’ geven we mee hoe een warme en groene post-coronasamenleving er kan uitzien. 

Er is al veel inkt gevloeid over wat ‘na’ corona zal gebeuren. Alle toekomstscenario’s ten spijt, blijft veel toch onzeker. Hoeveel herstructureringen zullen er volgen? Hoeveel werknemers moeten zich heroriënteren? Het is onzeker of onze ‘huidhonger’ impact heeft op hoe we in de toekomst naar relaties zullen kijken, en ook weten we niet welke invloed de gesloten scholen zullen hebben op onze kinderen. Ook hebben we het raden naar het effect van eenzaamheid die vaak de meest kwetsbaren trof. En hoewel politici plots (met reden) een gat in de hand lijken te hebben, kan niet alles met geld worden opgelost. 

Toch is er ook nog een zekerheid. We beleven een ongelooflijk momentum. Eentje waar Decamerone’s 2.0 uit zullen volgen en waarnaar onze kleinkinderen zullen vragen voor het slapengaan. Maar vooral ook eentje dat doorzinderde in de natuur- en milieubeweging. Een ongeziene creativiteit en ondernemerschap liet zich voelen de laatste maanden. We denken aan ‘Keukenpraatjes’ van Velt waarbij een (toen nog) relatief onbekende medewerker zich ontpopte tot de nieuwe Nigella Lawson. Of aan ‘Verover de Ruimte’, een initiatief van een bonte groep resultaatgerichte organisaties die de handen in elkaar sloegen om onze openbare ruimte terug op mensenmaat te maken. BOS+ richtte prompt een Heldenbos op en Natuurpunt zorgde dat we buitenspeelden door ons 50 uitdagingen voor te schotelen. Zomer Zonder Vliegen schakelde legomannetjes in om voorwaarden te koppelen aan miljoenen overheidssteun richting luchtvaartindustrie en vond hierbij een bondgenoot in Greenpeace als penvriend van DecrooClimaxi gaf de mogelijkheid om digitaal plastic terug te zenden naar de producent (lees: INEOS en companie) en Vlaanderen Circulair verzamelt volop ideeën voor een veerkrachtige en circulaire toekomst. Grootouders voor het Klimaat bleef zonder fout ijzersterke nieuwsbrieven de wereld insturen en Partago en Voedselteams zetten een unieke samenwerking op om lokale voeding vlot tot bij hulpverleners te vervoeren. We kunnen ons hier onmogelijk houden aan de de richtlijn van 750 woorden voor een nieuwsbriefartikel wanneer we willen ingaan op alle initiatieven van de voorbije periode, maar één ding is zeker: indien we datzelfde ondernemerschap en diezelfde creativiteit kunnen inzetten om nu samen te bouwen aan een post-coronasamenleving, dan wordt dat een samenleving waarin wij zeer graag willen leven.

En o ja, natuurlijk dienen de investeringen juist worden ingezet, en natuurlijk dienen er nieuwe maatregelen te komen, en natuurlijk mogen we niet gewoon olie gieten op een verroest systeem dat al lang aan vernieuwing toe was. Maar vandaag genieten we even van al dat positiefs dat er de voorbije maanden gebeurd is, en timmeren we met die gedachte samen verder aan een sleutelmoment in onze geschiedenis. 

Ben je lid van BBL, en wil je graag mee nadenken over welke inhoudelijke accenten we nog verder kunnen leggen de komende maanden, schrijf je hier dan in op een van onze post-coronasessies!

Velt BOS+ Netwerk Duurzame Mobiliteit Natuurpunt Greenpeace Climaxi Grootouders voor het klimaat