BBL betreurt dat de pick-ups die professioneel worden gebruikt fiscaal vrijgesteld blijven. © HIVA

Persreactie: BBL reageert tevreden op beperking fiscaal voordeel pick-uptruck

BBL betreurt dat de pick-ups die professioneel worden gebruikt fiscaal vrijgesteld blijven. © HIVA

Minister Diependaele schrapt de gunstmaatregelen voor nieuwe pick-uptrucks voor particulier gebruik vanaf 1 januari 2023. Marie Desrousseaux, beleidsexperte mobiliteit bij Bond Beter Leefmilieu, reageert tevreden: “BBL zette deze scheefgroei in ons fiscaal systeem begin dit jaar op de kaart. Het is goed dat minister Diependaele hiermee aan de slag is gegaan.”

Toch had het meer mogen zijn. De pick-ups die professioneel worden gebruikt, goed voor de helft van het totale aantal, blijven namelijk allemaal fiscaal vrijgesteld. Bond Beter Leefmilieu betreurt dit: “Een notaris heeft geen pick-up aan voordelig tarief nodig om zijn of haar job goed uit te oefenen. Dit fiscaal regime heeft enkel zin voor specifieke beroepen. Een gemiste kans.”

Bond Beter Leefmilieu vraagt de minister ook om deze goede stap consequent door te trekken en  om het gewicht van personenvoertuigen in het algemeen mee te nemen in de jaarlijkse verkeersbelasting: “Zwaardere voertuigen hebben immers meer materialen nodig om gemaakt te worden, stoten meer uit en zijn gevaarlijker.”