Afbeelding ter illustratie | Ideogram

Milieuverenigingen op bezoek bij de Vlaamse formateurs: “Nú de handen uit de mouwen steken”

Afbeelding ter illustratie | Ideogram

Investeren in een robuustere natuur is daarenboven de voordeligste manier om onze samenleving weerbaar te maken voor de klimaatopwarming: we bieden koelte aan onze straten en steden, houden CO2 vast en vangen droogte en overstromingen natuurlijk op.

Bond Beter Leefmilieu en Natuurpunt zijn gistermiddag als afgevaardigden van de natuur- en milieusector ontvangen door de Vlaamse onderhandelaars Matthias Diependaele (N-VA), Melissa Depraetere (Vooruit) en Sammy Mahdi (CD&V). 

De Vlaamse onderhandelaars ontvingen gisteren een delegatie van natuur- en milieuverenigingen in het kader van de regeringsonderhandelingen. Er ligt immers heel wat werk op de plank: ons land moet dringend een daadkrachtig klimaat- en energieplan indienen bij Europa, werk maken van natuurherstel en een beleid voeren om mens en milieu gezonder te maken. 

Bond Beter Leefmilieu en Natuurpunt hebben erop aangedrongen om samen met alle betrokkenen werk te maken van de noodzakelijke transities op het vlak van wonen, werken, ruimtegebruik, landbouw en natuur. De vergroening van de economie is een kwestie van strategische autonomie, stelt onze competitiviteit veilig en creëert kansen om sociale vooruitgang te boeken.

En dat is nodig. Niet alleen voor de natuur en de biodiversiteit, maar ook voor onze levenskwaliteit en gezondheid. Investeren in een robuustere natuur is daarenboven de voordeligste manier om onze samenleving weerbaar te maken voor de klimaatopwarming: we bieden koelte aan onze straten en steden, houden CO2 vast en vangen droogte en overstromingen natuurlijk op. Die zekerheid op lange termijn is exact hetgeen al onze sectoren nodig hebben, of het nu om landbouw, industrie of natuur gaat.

Het is nú het moment om de handen uit de mouwen te steken. Door de groene transitie vandaag te omarmen, kunnen we de Vlaamse welvaart morgen veiligstellen. Natuur is daarbij niet het probleem, maar de oplossing.

Natuurpunt