Dienst ICTS KU Leuven

KU Leuven wint eerste Fair ICT Awards 2020 voor duurzaam ICT-materiaal

Dienst ICTS KU Leuven

KU Leuven heeft de Fair ICT Award 2020 in de wacht gesleept. Fair ICT Flanders en Vlaanderen Circulair reiken deze prijs vandaag voor het eerst uit. De Fair ICT Awards zetten bedrijven, hogescholen, universiteiten en besturen in de kijker die de aankoop en het gebruik van hun ICT-materiaal verduurzamen. 

De genomineerden passen verschillende strategieën toe om hun elektronica te verduurzamen, zoals duurzaamheidscriteria en mensenrechtenclausules integreren in de bestekken, werken met refurbished laptops of inzetten op levensduurverlenging van toestellen.

KU Leuven werd uitgeroepen tot de winnaar van de FIA’s 2020. De universiteit blonk uit omwille van hun integrale aanpak van het complexe thema.

Sofie Pieraerd, hoofd Klanten- en Servicecentrum van ICTS (KU Leuven): “Het is heel fijn om te zien dat onze inspanningen zo bekroond worden. Dit is de culminatie van allerlei trajecten waar we al in 2009 mee zijn begonnen. Maar we blijven aan de weg timmeren.”

Van Hoecke nv en Universiteit Gent werden genomineerd, maar vielen net naast de prijzen. De jury gaf nog een speciale vermelding voor Van Hoecke nv: 

“Van Hoecke nv toont dat een KMO-familiebedrijf actief werk kan maken van meer circulair ICT-gebruik. Ze integreerden in hun bredere Corporate Social Responsibility (CSR)-aanpak hun inspanningen inzake het verlengen van de levensduur van hun ICT-toestellen,” jury Fair ICT Awards 2020.

Duurzaamheidscriteria en mensenrechtenclausules

KU Leuven maakte indruk op de jury door de brede aanpak die ze hanteren om duurzaamheid en aandacht voor mensenrechten op verschillende vlakken in het ICT-beleid te integreren. Zo neemt KU Leuven sinds een jaar standaard duurzaamheidslabels, alsook een mensenrechtenclausule op in de ICT-aankoopdossiers. Door in te schrijven op het bestek gaat de leverancier akkoord om tijdens de uitvoeringsfase van het contract met KU Leuven in dialoog te gaan over het respecteren van de mensenrechten in de productieketen en om transparantie te verlenen over deze keten. Dit is echt pionierswerk in Vlaanderen.

KU Leuven geeft laptops een tweede en zelfs een derde leven

Naast de vele andere inspanningen geeft KU Leuven laptops van personeelsleden een tweede en zelfs derde leven in pc-klassen, bibliotheken en leercentra, naast gebruik in allerlei uitleen- en verhuurprojecten.

Op het einde van de gebruiksperiode, na vijf tot acht jaar, wordt het materiaal verkocht of gedoneerd aan organisaties zoals Close The Gap en Worldloop of teruggebracht naar de fabrikant, die dan instaat voor het correct recycleren en verwerken van het afval.

Ook voor centrale infrastructuur is er de nodige aandacht op vlak van duurzaamheid: KU Leuven zet actief in op ‘servervirtualisatie’, waarbij een 60-tal computerzalen - waar koeling nodig was - op zeven jaar tijd werden gebundeld tot acht. Er werd ook een gloednieuw, centraal datacenter gebouwd met verregaande aandacht voor Green IT. De warmte die dit datacenter produceert, krijgt ook een tweede leven als warmtebron voor het administratief complex en de ICT-kantoren.

Snelle opschaling

Tot slot is KU Leuven ook een pilootorganisatie binnen Fair ICT Flanders en werkt ze actief samen met het HIVA-onderzoeksinstituut, om nog intensiever aan de slag te gaan om tot een faire toeleveringsketen en duurzaam IT-gebruik te komen. De universiteit blijft daarvoor stappen ondernemen: zo vraagt ze haar leveranciers welke aanpassingen zij als klant zelf kan doorvoeren om de druk op de toeleveringsketen te verlichten, en hoopt ze haar resultaten efficiënt op te schalen binnen de Associatie KU Leuven.

Sofie Pieraerd, KU Leuven: “Als associatie hebben we de kracht om andere organisaties en hogescholen binnen onze structuur mee te krijgen, en zo nog meer impact te creëren.”

Alle info over de KU Leuven-initiatieven rond duurzame IT vind je op www.kuleuven.be/icts/duurzaamheid

De Fair ICT Awards zijn een initiatief van Fair ICT Flanders (een project van CATAPA, Bond Beter Leefmilieu, Ondernemers voor Ondernemers) en Vlaanderen Circulair.

fairictflanders.be/fairictawards

Circulaire businessmodellen Fair ICT Flanders

Meer over Circulaire businessmodellen