Foto Stad Vilvoorde

Hoe maakt Vilvoorde jongeren warm voor het klimaat?

Foto Stad Vilvoorde

In februari werden heel wat Vilvoordse leerlingen verrast door een bezoek van de KlimaatKet. De KlimaatKet werd op pad gestuurd door stad Vilvoorde, Connect en GoodPlanet. Met hun project willen ze leerlingen bewust maken van klimaatverandering, en ze stimuleren om oplossingen te bedenken voor hun eigen school. De doortocht van de KlimaatKet werd een succes: de klassen bulkten van de creatieve voorstellen. Vanaf volgend schooljaar kunnen de scholen volop aan de slag om de ideeën van de leerlingen waar te maken.

Een boodschap uit 2050

Klopklop. Bezoek voor de Vilvoordse leerlingen uit de derde graad lager onderwijs. En wat voor een bezoek: een groene man, uit het jaar 2050? Wat moet dat voorstellen? De man noemt zichzelf de KlimaatKet. Hij heeft iets belangrijks te vertellen, en heeft een opdracht voor de leerlingen. Het klimaat is er niet al te best aan toe: het milieu en de natuur staan onder druk. Gelukkig kunnen de leerlingen onze planeet helpen redden, te beginnen met hun eigen school. Hoe zou jij ervoor zorgen dat jouw school energiezuiniger wordt en dus helemaal klaar is voor de toekomst? Met die vraag zette de KlimaatKet de leerlingen aan het werk.

Jongeren voor een klimaatneutraal Vilvoorde

De KlimaatKet dook niet zomaar op: hij werd op pad gestuurd door stad Vilvoorde. “De actie kadert binnen Vilvoorde Klimaatactief, de campagne die we uitrolden met communicatiebureau Connect en die als doel heeft om de CO2-uitstoot in Vilvoorde te verlagen met 20% tegen 2020”, vertelt Pascal Moons, duurzaamheidsambtenaar bij stad Vilvoorde. “In die campagne willen we alle inwoners van Vilvoorde betrekken, ook kinderen en jongeren. Vilvoorde telt heel wat scholen. We wilden dan ook dolgraag aan de slag met al die leerlingen.”

In actie

Gelukkig hoefden Vilvoorde en Connect niet van nul te beginnen. Ze konden rekenen op de ervaring en hulp van GoodPlanet. “GoodPlanet heeft tal van educatieve pakketten klaarliggen”, zegt Pascal Moons. “Bovendien hebben ze al contacten met heel wat scholen. Zo konden die scholen benaderd worden vanuit vertrouwde hoek.”

Samen gingen ze rond de tafel zitten, en niet veel later ontstond de KlimaatKet. “Die KlimaatKet (eigenlijk een educatief medewerker van GoodPlanet) werd het gezicht van een ruimer actieplan”, vertelt Peter Hulpiau, coördinator Nederlandstalige projecten bij GoodPlanet. “In dat actieplan wilden we meer doen dan alleen maar kennis overbrengen naar leerlingen. We wilden de leerlingen ook stimuleren om zelf oplossingen te bedenken voor de klimaatverandering, om na te denken over hoe zij hun school konden veranderen. Ten slotte moest het actieplan de scholen ook begeleiden in het uitvoeren van de verschillende ideeën.”

Fitnessen voor het klimaat

De doortocht van de KlimaatKet liet duidelijk een indruk na bij de leerlingen. Enthousiast gingen ze aan de slag met de opdracht die ze kregen. “We waren aangenaam verrast door de ideeën van de leerlingen”, vertelt Pascal Moons. Die waren heel uiteenlopend: van fitnesstoestellen die energie opwekken en slimme toiletten, tot blue bikes met kinderzitjes. Slim gevonden! “Nadien mochten de leerlingen hun ideeën voorstellen aan de Vilvoordse schepenen voor onderwijs en leefmilieu: het sluitstuk van een geslaagde campagne!”

Wat nu? Wat wordt er gedaan met al die frisse ideeën?

“We gaan alle ideeën bundelen. Sommige ideeën zijn nog te futuristisch, maar met heel wat andere voorstellen kunnen we hopelijk vanaf volgend schooljaar al aan de slag”, vertelt Pascal Moons.

Pascal Moons kan alleen maar tevreden terugblikken op het project en de samenwerking met GoodPlanet. “We hebben heel wat scholen en leerlingen kunnen bereiken. Zowel de leerlingen als leerkrachten waren erg enthousiast over de lessenreeks. De campagne is dus zeker voor herhaling vatbaar!”

Klimaatbeleid GoodPlanet Gemeente voor de Toekomst

Meer over Klimaatbeleid