De federale regering heeft vandaag de principes goedgekeurd om de voorbereidingen voor de verlenging van twee kerncentrales aan te vatten. Maar we staan eigenlijk geen stap verder, reageren milieuorganisaties Greenpeace, Bond Beter Leefmilieu en Canopea: “Een nog altijd ongekende miljardenfactuur voor het kernafval dreigt doorgeschoven te worden van Engie naar de belastingbetaler. In ruil blijven oude en onbetrouwbare kerncentrales langer open, maar zonder duidelijke garanties dat de elektriciteit beschikbaar zal zijn wanneer ze het meest nodig is.”
“Niets is zeker op dit ogenblik”, reageert Jan Vande Putte, energie-expert bij Greenpeace. “Zolang er geen akkoord is over de ‘kern’ van de zaak, namelijk de afvalfactuur, is er geen akkoord. Punt. Bovendien weigert Engie nog altijd garanties te geven voor de stroomproductie, terwijl anderen dat in het kader van het CRM wél moeten doen. Het blijft zeer de vraag wat de Europese Commissie van deze deal à la tête du client zal denken: een overheid kan in een competitieve markt niet zomaar zakenpartner worden van één privébedrijf.”
“Het zwaartepunt van de onderhandelingen ligt duidelijk bij de begrenzing van de afvalfactuur voor Engie. De berging van het kernafval wordt hét project van de komende eeuw, maar alle transparantie is zoek,” vervolgt Vande Putte. “Waar zijn de detailstudies op basis waarvan de Commissie voor Nucleaire voorzieningen zijn recente herberekening gemaakt heeft? Zullen alle details van dit akkoord openbaar gemaakt worden of zadelt deze regering ons opnieuw op met een schimmige en geheime Pax Electrica?”
Deze beslissing dreigt de toekomstige generaties op te zadelen met een ongekende factuur. Er is nog geen industrieel concept voor de berging van het afval, zelfs het gastgesteente is nog niet gekozen, laat staan vergund. Op de eenvoudige vraag: ‘in welke kleilaag en op welke diepte?’ is nog geen antwoord.
Andere investeringen leveren meer op voor de energietransitie
“Ook voor het klimaat is dit een slecht akkoord”, stelt Almut Bonhage van Bond Beter Leefmilieu. “We verkwisten geld en tijd aan nucleair oplapwerk dat op andere werven meer zou kunnen opbrengen voor de energietransitie en de facturen van de gezinnen: energie-efficiëntie, uitbouw van het stroomnet, hernieuwbare energie en isolatie van de ‘slechtste’ woningen.” Ook de uitbouw van competitieve offshore windparken in de Noordzee biedt veel meer potentieel: alleen al de geplande Elisabethzone zal jaarlijks meer stroom opwekken dan die twee kerncentrales.