John Wante van Dégage vzw

Geen eigen auto = een zorg minder

John Wante van Dégage vzw

Het nieuwste lid van Bond Beter Leefmilieu groeide indrukwekkend. Het particuliere autodeelsysteem Dégage startte in Gent met 1 deelauto en heeft er nu wel meer dan 100. John Wante vrijwilliger bij Dégage vertelt over milieuactie en hoeveel een kleine groep vrijwilligers kan realiseren. 

1. Wat is je vroegste milieuherinnering?

Daarvoor moet ik teruggaan naar het begin van de jaren '80, ik was toen een jonge tiener. Ik zag een documentaire op de toenmalige BRT over de geschiedenis van onze planeet: over dinosaurussen, vulkanen, meteoren, dat soort dingen. Eén aflevering ging over klimaatverandering. Over hoe het klimaat langzaam aan het opwarmen is en zou leiden tot meer overstromingen, stormen, droogtes enz. Het kwam toen op tv als een wetenschappelijk curiosum, maar het maakte toch een diepe indruk op mij. Als ik erop terugkijk, ben ik erover verwonderd dat toen al voorspellingen werden gedaan die behoorlijk goed overeenkomen met wat we vandaag zien gebeuren. Alleen vonden ze toen maar weerklank bij een klein deel van de bevolking en werd je weggezet als een fantast als je erover begon. 

2. Wat is jouw favoriete plek?

Gewoon op de fiets, fietsend langs wegen en velden.

3. Wanneer deed je voor het laatst iets voor het klimaat, en wat?

Toen ik onze 115e auto-eigenaar inschreef bij Dégage: weer een auto erbij die kan worden gedeeld en die 10 andere mensen ervan weerhoudt er zelf één te kopen.

4. Wat beschouw je zelf als je meest geslaagde actie?

De oprichting van onze autodelengroep Dégage. We draaien volledig op vrijwilligers en zonder subsidies. We zijn nu met meer dan 1200 leden en er komt elke dag één lid bij. Dit bewijst dat je ook op een eenvoudige manier met weinig middelen dingen in beweging kan zetten. Je kan tonen dat het met veel minder auto's kan, niet door er enkel over te praten, maar door het effectief te doen. 

5. Welke milieu-organisatie buiten de jouwe, heeft je het meest geïnspireerd het voorbije jaar?

Rescoop, de burgerorganisatie voor hernieuwbare energie en energie-efficiëntie met hun pleidooi om de energieproducent Eneco over te kopen. Ik vind het knap dat een burgerbeweging zo sterk is geworden dat ze effectief een gooi probeert te doen naar de overname van een grote energieleverancier. Ik ben ervan overtuigd dat wanneer energieproductie in handen komt van een brede groep burgers, er vlugger zal worden geïnvesteerd in groene energie.

6. Hoe overtuig jij mensen van de goede zaak? 

Door gewoon zelf je gedrag aan te passen, zonder daar grote moraliserende verhalen aan vast te knopen of mensen een schuldgevoel te geven. Bijvoorbeeld, ons gezin leeft nu al vijf jaar zonder een eigen auto en we hebben er nog geen moment spijt van gehad. Integendeel, het is een zorg minder en maakt het leven in de stad een stuk eenvoudiger. Ik zie dat veel mensen hetzelfde beginnen te doen. "Milieuvriendelijk" gedrag is pas doorgebroken, als dit zo ingebakken geraakt dat je er niet eens meer stil bij staat dat het milieuvriendelijk is. Wanneer het gewoon een kwestie van gezond verstand is geworden.  

7. Welke tip /goede raad zou je graag nog meegeven voor andere mensen in de milieubeweging?

Koppel streven naar een beter milieu aan streven naar een nieuwe economie die is gebaseerd op delen, samenwerken, betrokkenheid. Creëer meerwaarde voor je omgeving en zorg voor een faire verdeling van lusten en lasten.

Dégage!