Film in het Bos in Nijlen: “Helemaal magisch, midden in het groen”

Welke tournee trekt al vijftien jaar onafgebroken langs de Vlaamse gemeenten? Nee, niet Clouseau, maar wel haast even populair (of is het populier?): Film in het Bos van BOS+. Een van de gemeenten die het event vorig zomer aan deed, was Nijlen. “En dat was heel leuk. Bijna magisch. We kregen niets dan positieve reacties. Daarom stappen we er dit jaar met veel plezier opnieuw in mee”, zegt Matthias Verstraeten van de gemeente Nijlen. 

Bossen zijn fantastische dingen: ze zuiveren de lucht, zorgen voor plekken waar je tot rust kan komen in ons drukke Vlaanderen, zijn een thuis voor dieren van heel klein tot iets groter. Zondagse joggers, boomknuffelaars of vogelspotters hoef je dat allemaal niet meer te vertellen, zij zijn allang fan. “Wat Film in het Bos wil doen, is ook een ander publiek naar de bossen krijgen, op een leuke en laagdrempelige manier”, vertelt Tine De Kezel van BOS+. “En dat lukt wonderwel. Iedereen is altijd heel enthousiast.”

We dachten dat een Film in het Bos een mooie kans was om de Nijlenaars te laten ervaren hoe waardevol het is te ontspannen in een groene omgeving.

Film in het Bos is een samenwerking tussen verschillende partners. Het idee komt van BOS+, gemeenten kunnen er op intekenen. Dat deed Nijlen vorig jaar voor de eerste keer. Tine: “Als een nieuwe partner een Film in het Bos wil bestellen, gaan we altijd eerst ter plaatse kijken: is het gekozen bos niet te kwetsbaar, gaat het tonen van een film daar de natuur niet te veel verstoren? Daarom organiseren we het bijvoorbeeld nooit in het voorjaar, dat is de broedtijd van de vogels. En is het logistiek mogelijk? Met BOS+ zorgen wij voor het scherm en de geluidsversterkers, de gemeente voorziet een generator voor de elektriciteit. Vervolgens gaan we samen op zoek naar een datum, een plek en een film.”

Matthias Verstraeten was de man bij de gemeente Nijlen die BOS+ contacteerde. “Het bos Kruiskensberg werd onze uitverkoren locatie. Het is minder dicht begroeid dan onze andere bossen, er is genoeg open ruimte om zo’n event te organiseren. We dachten dat een Film in het Bos een mooie kans was om de Nijlenaars te laten ervaren hoe waardevol het is te ontspannen in een groene omgeving.”

Hoe ging het verder? Matthias: “BOS+ regelde de vergunning bij het Agentschap voor Natuur en Bos die je nodig hebt om zo’n event op te zetten, zij zorgden ook voor de affiche, en stelden het scherm en de geluidsboxen op. Van onze kant kozen wij, via de Kinderraad de film - het werd Up, een leuke familiefilm - en promoten we de voorstelling via onze jeugdddienst.”

De Film in het Bos was het startpunt van onze campagne ‘1001 Bomen'.

Even leek alles in het water te vallen. Door… een gebrek aan water. Tine: “Het was een enorm droge zomer vorig jaar, daardoor was er kans op ‘summer drop’: takken die naar beneden vallen door de hitte en droogte. We twijfelden of het event wel kon doorgaan. De brandweer en boomspecialisten kwamen de situatie onderzoeken, en uiteindelijk konden ze gelukkig wel goedkeuring geven.”

Toen het zover was, bleek Up in het Kruiskensbos een schot in de roos: liefst 130 mensen uit Nijlen trokken op een augustusavond naar het bos en nestelden zich met dekentjes en in hangmatten tussen de bomen om van de film te genieten. Matthias was er zelf ook bij: “Het was heel leuk. Er waren heel veel gezinnen, ik denk dat het zeker voor de kindjes echt fantastisch was. De film begon om 21u, bij zonsondergang. Zo laat ‘s avonds kom je gewoonlijk niet in het bos. En dan nog eens lang mogen opblijven, dat maakt helemaal magisch.”

En de liefde voor de bomen in Nijlen ging nog verder. “De Film in het Bos was het startpunt van onze campagne ‘1001 Bomen’. Het was dus deel van een breder traject, en kreeg een vervolg met een grote boomplantactie in november: 1.200 mensen hadden zich ingeschreven voor een boom, die hebben we allemaal uitgedeeld en staan nu ergens in Nijlen te pronken. Als je weet dat Nijlen 8.000 gezinnen heeft, wil dat zeggen dat 1 op de 8 zo’n boom besteld heeft. Dat is echt enorm.”

“Bovendien kregen we na de film niets dan positieve reacties. Dus organiseren we het dit jaar met veel plezier nog een keer, samen met BOS+.”

BOS+ Gemeente voor de Toekomst