Arthur Motté vertelt een gekend verhaal over de moestuin, maar de jongeman doet dat op een ontwapenende manier. - KNNV (2021)

Een kleine biologische moestuin - Arthur Motté

Arthur Motté vertelt een gekend verhaal over de moestuin, maar de jongeman doet dat op een ontwapenende manier. - KNNV (2021)

Johan Van den Broek verliest zich graag in boeken, en stapelt die liefst zo hoog mogelijk. Hij houdt van de natuur en is, zoals elk weldenkend mens, bezorgd om zijn omgeving. Hij is wetenschapper (bioloog), milieukundige en ruimtelijk planner. Hij werkt ruim 35 jaar in de Vlaamse natuur- en milieuwereld. Daarnaast werkte hij ook als freelance auteur voor diverse uitgeverijen en voor Argus (voorheen Stichting Leefmilieu). Regelmatig bespreekt hij een boek voor Bond Beter Leefmilieu.

Ontwapende eenvoud. Begeesterend.

Een uit de kluiten gewassen knaap, amper 18 jaar schrijft een tuinboek. Omdat niet elke tuinier “facebookt” en tuinboeken goed in de markt liggen, is er ook interesse voor zijn boodschap bij de boekenuitgevers. Bovendien: wat een plezant idee om een jonge knaap advies te laten geven aan doorgaans oudere tuiniers. Vorig jaar belandde het boek bij een Parijse boekenuitgever. In het Nederlands kan je sinds kort bij KNNV terecht.

Arthur Motté vertelt het gekende verhaal: maak een moestuin, overschat je krachten niet en maak de tuin niet te groot, investeer niet te veel, ga zorgzaam met je materiaal om en doe het stap voor stap. En, als je aandachtig kijkt en je inspanningen goed doseert, dan lukt het allemaal wel. Dat weten we, maar de manier waarop hij het vertelt, is ontwapenend.



Hij is gedreven door passie en schrijft enthousiast. Hij is geen ADHD-boskapper die met zijn vrienden wedstrijden organiseert om zo snel mogelijk bomen om te zagen met een kettingzaag, nee, hij was gefascineerd door een oudere buur die zorgvuldig zijn tuin beheerde. Arthur ging veelvuldig op bezoek, sloeg een praatje en stelde voortdurend vragen, capteerde kennis en ging aan de slag.

Arthur ging veelvuldig op bezoek, sloeg een praatje en stelde voortdurend vragen, capteerde kennis en ging aan de slag.

Het boek meet 15 cm bij 21 cm, heeft een harde kaft, en bevat ook tal van tekeningen en foto’s. Telkens weer valt op dat schijnbaar moeilijke zaken makkelijk en juist worden voorgesteld. Met heldere tekeningen leert hij je potjes te maken van kranten of WC-rolletjes, legt hij uit hoe je zaait in eierdozen, hoe je zelf een insectenhotel maakt, hoe je terracottapotten in een boom hangt om oorwormen te verschalken (met een klein stokje om je stroprop er goed in vast te houden), legt hij uit hoe je terracottapotten kan gebruiken om je bodem vochtig te houden, enzovoort.

Na de obligate inleiding volgt een beschrijving van wat je best doet in je tuin, niet per maand maar per seizoen geschikt. De tuinier kiest zelf wanneer ie wat doet.  Daarna volgt “teelt per gewas”, zeg maar groentefiches voor 22 groenten. Ook hier: niet te veel groentesoorten, wel de meest courante, één per pagina, met telkens een korte beschrijving, een eenvoudige schets, de obligate kalender, en een zestal criteria onder meer over zaaiwijze en grootte (in functie van de plantafstand). Afsluitend volgt een beperkt aantal recepten.



Een opmerkelijk detail: Arthur is écht niet vergeten dat een oudere buurman spontaan zijn liefde en passie voor een moestuin aan hem bezorgde. Arthur legt met veel plezier uit hoe je kinderen kan betrekken bij het tuinieren. Tot slot, enkele zinnen uit de inleiding: “Mijn wapen is het delen van mijn passie voor tuinieren. Maar het is meer dan een wapen. Het is een middel tegen stress en levert verrukkelijke biologische groenten op, die voor de deur geteeld zijn. Wat heb je nog meer nodig om gelukkig te zijn? Want ja, als een jongen van achttien zoals ik op amper vijftien vierkante meter een paradijsje heeft kunnen creëren, dan kan iedereen dat”.  

De geknipte leidraad voor de keuze van je tuinboeken                                                                                                                                                                                                                                                       

In deze boekenrubriek werd gekozen voor het boek “Een kleine biologische moestuin” van Arthur Motté en uitgegeven door KNNV. Een moeilijke keuze. Inhoud, passie en ontwapenende eenvoud. En toch waren er heel veel andere keuzes mogelijk.

Wil je meer weten? Een rit door het Nederlandstalige tuinboekenlandschap maak je op Johans blog.

BBL's boekentips