As riep de begeleiding in van De Landgenoten.

Foto: Johan Van Oekelen

Een Grondetafel in As: ‘Fantastisch dat een gemeente zich zo inzet om grond voor bioboeren te vinden’

As riep de begeleiding in van De Landgenoten.

Foto: Johan Van Oekelen

Niet ver van de grens met Nederland ligt As: een idyllische Limburgse gemeente temidden van bossen, heide en akkerlanden. In As zijn ze altijd wel een beetje pionier geweest. Langs hier legden de Romeinen ooit de weg van Tongeren naar Venlo aan, hier werd aan het begin van de vorige eeuw de eerste steenkool van Limburg uit de grond gehaald. En ook nu kiest de gemeente resoluut voor de toekomst: As wil inzetten op biolandbouw, en riep de begeleiding in van De Landgenoten om dat waar te maken.

 

“Dat As zelf die stap zet, is fantastisch”, zegt Annelies Beyens van De Landgenoten. “Bioboeren hebben het niet makkelijk om grond te bemachtigen voor hun bedrijf. Ze komen meestal niet uit traditionele boerenfamilies en de prijzen zijn ongelooflijk gestegen, landbouwgrond is in sommige regio’s drie keer zo duur geworden in de afgelopen tien jaar.”

Bioboeren hebben het niet makkelijk om grond te bemachtigen voor hun bedrijf.

Het gemeentebestuur en De Landgenoten gingen samen aan de slag: heeft As zelf geschikte percelen in bezit? Helaas, dat bleek niet het geval. Wat nu? Annelies: “We besloten een GRONDetafel te organiseren. Dat is een netwerkmoment voor de belangrijke spelers op het vlak van grond in een gemeente - denk aan middenveldorganisaties, geïnteresseerde burgers, notariaten, serviceclubs. We maken duidelijk wat biolandbouw is en geven het ook een gezicht.” 

 

De bioboer die graag aan de slag zou gaan in As, is Souliman Diraa. Souliman teelt groenten en kruiden op kleine schaal en levert die elke week rechtstreeks aan zijn klanten. 

De avond was een groot succes, er kwamen liefst veertig mensen op af

Hoe reageerden de Assenaren? “De avond was een groot succes, er kwamen liefst veertig mensen op af - bijzonder veel voor een kleine gemeente. De gemeente was opgetogen over de opkomst, en de inwoners waren opgetogen dat hun gemeentebestuur zich hiervoor wil inzetten. Gewoonlijk doen gemeenten hun landbouwgronden van de hand om de kas te spekken, in plaats van ze op een relevante manier in te zetten.”

 

Een droom van een grond voor Souliman kwam er voorlopig nog niet uit de bus. Grond vinden is immers geen evident verhaal, anders zou De Landgenoten niet bestaan. Maar communicatie en sensbilisering is een belangrijke eerste stap.  

Landbouw De Landgenoten Gemeente voor de Toekomst

Meer over Landbouw