"Als de minister écht een voorvechter voor hernieuwbare energie wil zijn, is het in vraag stellen van de kernuitstap in 2025 het laatste wat hij moet doen"
“Als het aan mij ligt, mogen de scheurtjescentrales onmiddellijk dicht”, zei Vlaams minister van Energie Bart Tommelein (Open Vld). Niet onbelangrijk: de minister voegde eraan toe dat de jongere kerncentrales dan wel langer mogen open blijven, “als de veiligheid gegarandeerd is”. Een opmerkelijke uitspraak van een minister die zich al lang opwerpt als fervente tegenstander van kernenergie.
Scheurtjesreactoren dicht
Eerst het goede nieuws. De roep van tienduizenden mensen in de mensenketting vorig week, bleef niet onopgemerkt. De scheurtjescentrales Doel 3 en Tihange 2 vormen hoe langer hoe meer voorwerp van controverse. Zo is er ook de blijvende onduidelijkheid over de veiligheid van deze kernreactoren. Verschillende politici in de buurlanden lieten al herhaaldelijk verstaan dat ze vragen hebben bij de veiligheid van deze reactoren en pleiten voor een onmiddellijke sluiting.
Ook Jan Peumans (N-VA), voorzitter van het Vlaams Parlement, riep eerder al op om de scheurtjesreactoren te sluiten. Tommelein noch Peumans hebben bevoegdheid over de kerncentrales, maar ze spelen wel een belangrijke rol in politieke partijen die in de federale coalitie mee het zeggenschap hebben over kernenergie in ons land. Goed nieuws dus?
Jongere kerncentrales als pasmunt
Opmerkelijk: Tommelein koppelde de vraag voor een sluiting van de scheurtjesreactoren aan de suggestie om jongere kerncentrales langer open te houden. Hiermee stelt hij de volledige kernuitstap tegen 2025 openlijk in vraag. Dit staat in schril contrast tot de uitspraken van de minister in 2015. De minister, toen nog staatssecretaris voor de Noordzee en bevoegd voor wind op zee, liet toen optekenen: “Kernenergie na 2025 is zonder Open Vld.” De bocht lijkt dus ingezet.
Laat ons wel wezen. De scheurtjesreactoren moeten volgens de wet op de kernuitstap sowieso dicht in 2022 en 2023. Kerncentrales na 2025 openhouden, staat dus los van het lot van een al dan niet vervroegde sluiting van Doel 3 en Tihange 2. Als Tommelein écht zijn rol wil blijven spelen als voorvechter voor hernieuwbare energie, is het in vraag stellen van de kernuitstap in 2025 het laatste wat hij moet doen.