Dagen Zonder Vlees: steek je werking in een superduurzaam jasje!

Op 1 maart gaat een nieuwe editie van Dagen Zonder Vlees van start. Steek de werking van je organisatie in een duurzaam jasje! Zorg ervoor dat je catering, vergaderingen en events zo milieuvriendelijk mogelijk verlopen. In wat volgt bieden we je gebruiksvriendelijke tips op vlak van vis, zuivel, verpakking, seizoensgebonden voeding en drank. Klaar om verder te kijken dan enkel ‘zonder vlees’?

1. Vlees

Waarom heeft een biefstuk een grotere milieu-impact dan een tomaat? Ontdek het hier

2.  Vis

De visserij en aquacultuur zijn minstens even schadelijk voor de natuur als landbouw en veeteelt. Hoe kies je een duurzame vis? 

Hoe kies je een duurzame vissoort?

Hiervoor moet je rekening houden met de naam van de vis/zeevrucht, waar en hoe deze gevangen wordt. De viswijzer combineert deze drie parameters en geeft je een indicatie van de duurzaamheid. Hang de viswijzer op in jullie kantine en hou hem op zak bij het bestellen van jullie menu. 

Daarnaast garandeert WWF twee duurzaamheidskeurmerken voor wild gevangen vis en zeevruchtenvisserij (het label ‘Marine Stewardship Council’) en voor de gekweekte soorten (het label ‘Aquaculture Stewardship Council’). Vraag je cateraar of hij deze labels hanteert, en kies voor een gecertificeerde soort.

De duurzaamste vis is nog altijd geen vis. Inspiratie voor heerlijke veggierecepten zonder vis vind je op de website van EVA vzw. Lijnzaad, noten, spinazie en postelein zijn enkele voorbeelden van omega-3-alternatieven die minder belastend zijn voor het milieu. 

3. Zuivel

Net als vlees is ook zuivel is verantwoordelijk voor een stevige uitstoot van broeikasgassen en een hoog waterverbruik.

Zo organiseer je een zuivelvrij evenement.

Wees gerust, je hoeft de melk in je koffie niet te laten. Kies echter voor milieuvriendelijke alternatieven zoals havermelk, sojamelk of amandelmelk. 

Ook in de voedingsindustrie neemt het zuivelvrije aanbod toe, wat het makkelijker maakt om voor een plantaardige optie te kiezen. 

Zoek naar alternatieven en daag je collega’s op een creatieve manier uit. Cashewnoten als alternatief voor parmezaanse kaas, gemixte tofu als vervanger van ricotta of avocado's als boter? Ja het kan! 

4. Weg met afval

Consuminderen, hergebruiken, en recycleren betekent niet alleen minder CO2-uitstoot, maar op lange termijn ook minder kosten voor je organisatie.

Op Bond Beter Leefmilieu verminderen wij ons organisch afval met de hulp van onze wormenbak.

Onze tips.

Verlaag je hoeveelheid afval: koop aan in bulk, kies voor seizoensgroenten en -fruit, en print enkel uit wat je echt nodig hebt. Organisch afval kun je verminderen met een compostbak. Natuurpunt biedt je 5 goede composteertips aan.

Ga daarnaast mee de strijd tegen voedselverspilling aan. Geef het juiste aantal deelnemers door aan de cateraar of eet eens een kromme komkommer. Netwerk Bewust Verbruiken biedt 10 initiatieven aan om voedselverspilling te vermijden in je organisatie.

Kies voor herbruikbare materialen. Cateraar Biorganic Factory maakt uitsluitend gebruik van gerecycleerd of recycleerbaar vaatwerk, versieringen en tafellinnen.

 

5. Volg de seizoenen

Door lokaal en seizoensgebonden te eten, zorg je voor minder voedselkilometers, gebruik je groenten op het hoogtepunt van hun voedingswaarde en eet je gevarieerd.

Onze tips.

Bied tijdens Dagen Zonder Vlees een groentenpakket aan aan je medewerkers, bijvoorbeeld in samenwerking met de voedselteams of een lokale landbouwer. 

Deel één specifieke seizoensgroente uit en vraag aan iedereen om er een lunch mee te maken. De dag nadien kunnen recepten en ideeën uitgewisseld worden tijdens het middageten.

Hang een groentenkalender op in de kantine, zo is iedereen steeds op de hoogte van wat op dat moment in het seizoen is.

Leg een moestuinbox aan op je werk: het is een leuke middagbezigheid onder collega’s en je kunt live volgen welke groenten in het seizoen zijn. 

6. Duurzame drank

Bij elke receptie of gebeurtenis in je organisatie wordt drank voorzien. Ook hier kan je verduurzamen. Onze dranken komen maar al te vaak van ver en zijn nodeloos verpakt.

Hoe ga je te werk?

Zorg voor glazen karaffen in plaats van water in flesjes, en bied glazen en koffiekopjes aan om wegwerpbekertjes te vermijden.

Ga voor dranken van bij ons: waarom zou je voor sinaasappelsap kiezen als er ook heerlijk lokaal appelsap is, bijvoorbeeld van het persmobiel. Op recepties kan je een lokaal biertje aanbieden zoals van het Brussels Beer Project. Hun Babylone-bier wordt gemaakt van broodoverschot en reduceert voedselverspilling. Een lokale bio schuimwijn of cider zijn ideale alternatieven voor een feestelijk aperitief.  

Koop thee in bulk en voorzie thee-eitjes: je vermijdt afval en kunt de gebruikte thee composteren. 

7. Een goede cateraar

De zoektocht naar een cateraar die alle bovenstaande punten kan en wil combineren in één pakket voor een receptie of evenement is niet eenvoudig. Een eerste en misschien wel belangrijkste tip is: bespreek het openlijk met je cateraar. Hoe vaker er gevraagd wordt naar duurzame voeding, hoe meer cateraars op dit thema zullen inzetten. Eventueel kun je je cateraar zelf op weg zetten naar een duurzamer aanbod via deze link en via EVA vzw.

Meer concrete tips. 

Ga als hapje voor Wonky-groentendips, deze zijn gemaakt van groenten die anders verloren gaan. 

Geef bij de koffie koekjes van Generous, zij maken bio koekjes en bieden ook de gebroken koekjes aan die anders verloren gaan.

Vindt je huidige cateraar het te moeilijk om aan te passen? Ga dan voor een alternatieve cateraar zoals Rooffood. Zij kweken groenten op hun dakmoestuin en maken hier smakelijke hapjes van. 

 

Schrijf je als organisatie in op de website van Dagen Zonder Vlees: ga de uitdaging aan en ontdek welke impact je keuzes op het milieu hebben.

Heb je een duurzaam event georganiseerd of doe je als organisatie mee aan DZV? soraya.candido [at] bblv.be (Laat het ons weten!) 

Plantaardige voeding

Meer over Plantaardige voeding